Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: И премиерът, и президентът са в криза

Последното нещо, от което страната има нужда сега, са ВНС и нова Конституция, смята политологът

Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

"Ако премиерът Бойко Борисов е в криза и хвърля на масата абсурдни предложения за Велико народно събрание и нова Конституция, неговият опонент - в лицето на президента Румен Радев - също е в криза, тъй като той е енигма - не споменава нищо за това кой е, каква позиция има и каква политика смята да води", коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

"Призивът на Радев да се саморазпусне парламентът би имал някаква легитимност, ако той излезе и заедно с този призив каже не само, че е готов да предложи служебно правителство, но и да каже, че има политическа позиция, която включва това, това и това. Да каже: "Смятам да предложа такъв екип, такъв премиер, такива акценти". Ние нищо не знаем за президента Радев и политическите му позиции, освен поредица от слухове за афинитета му към Кремъл и към някои неприемливи акции на Кремъл - като анексията на Крим". Според него липсата на откритост задълбочава кризата.

В предаването "12+4" политологът изрази любопитство дали в началото на септември ще има нова енергия на протестите срещу правителството и главния прокурор:

"Дали биха могли да оцелеят и да бъдат прехвърлени и върху сфери, в които сега няма протести - като социалната сфера. Това е нещото, което би могло да осигури по-мащабен успех на тези протести, но дали ще се случи това, не се наемам да твърдя". По думите му 2-ри септември - първият работен ден на парламента - ще бъде важна дата.

"Обявеният конституционен проект като качество е изключително неадекватен. Фактът, че в условие на обществена криза и обществено разделение се предлага нова Конституция и се прави предложение за Велико народно събрание, е опасен, защото ще има по-нататъшно антагонизиране и развитие на политическата криза в страната". 

Според политолога България няма нужда от подобна нова Конституция:

"Последното нещо, от което страната има нужда сега, са ВНС и нова Конституция", категоричен беше той.

Минчев прогнозира, че няма да бъде трудно да се съберат 120 подписа на народни представители, за да стартира поцедурата, свързана с обсъждането на предложението за нова Конституция и на ВНС. 

Интервюто на Даниела Големинова с Огнян Минчев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Интервю на Поли Начева с 91-годишната баба Неца, участничка в антиправителствените протести, можете да чуете от звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна