Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

47-а вечер на антиправителствените протести в София

| обновено на 24.08.20 в 23:07
4
47-а вечер на атниправителствен протест в София
Снимка: БГНЕС

47-ата вечер на обществено недоволство в София премина спокойно и без напрежение. Остават блокадите с палаткови лагери на три кръстовища в София - Орлов мост, пл. "Независимост" и Ректората на СУ "Св. Климент Охридски".

Протестиращи се събраха отново в "триъгълника на властта" на площад "Независимост".

Недоволните поискаха за пореден ден оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Сред основните искания на протестиращите бяха и служебно правителство, което да подготви и проведе извънредни парламентарни избори, въвеждане на машинно и дистанционно гласуване, както и реформа на правосъдната система.

Около фонтана пред президентството се сърбаха хора на различна възраст и с различни политически убеждения. Има много младежи, семейства с малки деца, велосипедисти. Чуват се освирквания и скандирания "Оставка".

На площада беше пуснат да звучи и един от записите, за който се предполага, че е с гласа на премиера Бойко Борисов.

Към 20.30 часа протестиращите наредиха за кратко бухалки с надпис ГЕРБ около входа на сградата на Министерски съвет, където има засилено полицейското присъствие, след което ги прибраха.


"Днес, вместо да ни чуят, изпратиха мутри на Софийския университет", заявиха от "Отровното трио", визирайки случката в ранните часове на деня, когато контрапротестиращи се опитаха да премахнат част от антиправителствените палатки пред Ректората на Софийския университет.

Организаторите призоваха за масов протест на 2 септември, когато се очаква парламентът да проведе първото си заседание след ваканцията.

След като изслушаха химна на България протестиращите се отправиха на шествие по бул. "Цар Освободител". Освиркаха сградата на Народното събрание, след което поздравиха хората на палатковите лагери пред Софийския университет "Св.Климент Охридски" и на Орлов мост.

По-рано от т. н. "отровно трио" дадоха кратък брифинг и представиха искане, внесено в Прокуратурата, със 7 въпроса, на които адв. Николай Хаджигенов иска отговор на основание на Закона за достъп до обществена информация.
Т.н.
"Живее ли главният прокурор на републиката Иван Гешев в държавна резиденция "Бояна"? По силата на каква нормативна уредба е разрешено обитанието му на дом номер 5? Имал ли е друг главен прокурор подобна привилегия досега? Извършен ли е ремонт преди нанасянето на Иван Гетов в дом номер пет и на каква стойност? Проведен ли е търг за ремонта и, ако да - кой го е спечелил? Охраняван ли е Иван Гешов от Бюрото за закрила на свидетелите на територия, която се охранява от НСО", попита Хаджигенов.  От бюджета на Прокуратурата ли е платен ремонтът на дом номер 5, попита още той.

Контрапротестът:

Контрапротестиращи се намират за поредна вечер на бул. "Ситняково" около Румънското посолство. Те отново заявиха, че всяка вечер ще идват тук, за да не позволят кръстовището да блокирано от антиправителствените протестиращи.

По-рано те се събраха пред НДК, където по тяхна инициатива тече подписка за импийчмънт на президента Радев, заявявайки, че ще заведат колективен иск на стойност между 100 и 200 хиляди лева към всеки от членовете на т.н. "отровно трио". След като делото бъде спечелено, контрапротестиращите ще дарят парите за благотворителност, смятат те.

В сряда или четвъртък контрапротестиращите ще организират голямо шествие по улиците на столицата.


Снимки: БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна