Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападнаха палатковия лагер пред СУ

| обновено на 24.08.20 в 15:22
Снимка: Стопкадър/Фейсбук/Отровното трио

Контрапротестиращи се опитаха да премахнат част от антиправителствените палатки пред Ректората на Софийския университет тази сутрин. 
Акцията на контрапротестиращите е била около 9.30 тази сутрин, когато трима души са се опитали да премахнат три или четири палатки пред Ректората на Софийския университет. Това доведе до напрежение, като в крайна сметка протестиращите и участниците в антиправителствените протести успяха да възстановят палатковия лагер пред Ректората, а един от тях - Светослав Трайков, заяви:

"Хвърляли са павета, чупили са тентите на хората. Имало е момиче, което е спало в една от палатките, което е било ритано и влачено вътре в самата палатка. Поредните провокатори са известни. Организаторът им е Георги Флоров от "Флоростатисти". Той странно защо е правил лайф на цялото нещо, докато се случва. Голям късмет е, че не се е стигнало до някакви наранени хора".

Минути преди 15 ч. участниците в контрапротеста, които опитаха да премахнат част от палатките, също дадоха брифинг в центъра на София. Георги Флоров заяви:

"Много е важно днес да кажем: аз и Веселин Георгиев, както и Николай Георгиев отидохме до Столична община, пуснахме искане за протест, наш протест, който ще е легитимен и ще е контрапротест на протестиращите отсреща. Пуснахме заявлението и решихме да отидем до Софийския университет, за да видим колко човека блокират София. Заради колко човека страдат доста жители на град София. В палатките имаше точно трима човека".

По време на пресконференцията на Георги Флоров на място дойдоха и участници в антиправителствения протест. Стигна се и до словестни пререкания между двете групи.

Пристигна полиция и обстановката към 15:00 ч. е спокойна.

Стопкадър/Фейсбук/Отровното трио

От днес контрапротестите ще приемат и нова форма - до НДК ще се събират подписи за оставка на президента Румен Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Петкова: Законът за въвеждане на еврото е приет от МС и изпратен в Народното събрание

Законът за въвеждане на еврото е приет от Министерския съвет и е изпратен в Народното събрание, обяви по време на парламентарния контрол служебният министър на финансите Людмила Петкова. Тя заяви, че с неговото експресно приемане от Народното събрание ще бъде дадена предвидимост на бизнеса и администрацията. Разработена е специална..

публикувано на 19.07.24 в 12:40

На летище "София" нямат IT проблем, очакват закъснели полети заради срива в Европа

От летище "София" съобщиха, че нямат проблем  с компютърната система. До момента е отменен един полет - от Берлин-Бранденбург за София.  Срив в IT мрежата спря полети и влакове в цял свят, блокира работата на банки и медии Пътуващите да следят сайта на летището, препоръча Десислава Груева от наземния оператор на аерогарата: "Самото летище..

публикувано на 19.07.24 в 12:32

Цветков: Целенасочени кампании целят да подкопаят доверието в политическия избор на България

Целта на хибридните атаки и пропагандата на Русия срещу държави от НАТО, сред които и България, е да се подкопае доверието в системата за сигурност и в армията ни, каза началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Георги Цветков на конференция в София: "Точно преди провеждането на срещата във Вашингтон се получиха няколко..

публикувано на 19.07.24 в 11:30

Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание в понеделник в 11.00 часа.  От "Продължаваме промяната - Демократична България" вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен.  Президентът ще обяви утре..

публикувано на 19.07.24 в 11:20
Плаж на о-в Крит

В Гърция отново очакват температури над 40 градуса

Властите в Гърция са в повишена готовност за пореден ден на температури над 40 градуса и на много места - силни ветрове. Увеличават се нещастните случаи на туристи, стояли дълго време на слънце. За едно денонощие 54 пожарни огнища се запалиха в страната по информация на Гражданска защита. Днес отново под висок риск е почти цялата..

публикувано на 19.07.24 в 11:09
Мария Касимова-Моасе

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военната академия

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" в София в рамките на фестивала "София Моно". Тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори за възрастни и деца.  Мария Касимова-Моасе е част от фестивала. Днес от 21 часа на сцената на фестивала..

публикувано на 19.07.24 в 11:09
Национален туристически фестивал

Започва първото издание на Националния туристически фестивал

Първото издание на Националния туристически фестивал започва днес в курортния комплекс "Мальовица". "Организиран е от Български туристически съюз. Ще се съберем дружества от цялата страна", обясни пред БНР Васил Николов.  Има много активности – походи, детски лагер, обучение по първа помощ, семинари, посочи той в предаването "Преди..

публикувано на 19.07.24 в 11:06