Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принципна подкрепа от ВМРО и НФСБ за промени в Конституцията

Даниела Дариткова от ПП ГЕРБ и Искрен Веселинов от ВМРО направиха изявление след срещата.
Снимка: БТА

Партия ГЕРБ получи принципна подкрепа от коалиционните си партньори от ВМРО и НФСБ за внасяне на проекта за промени в Конституцията. Разговори по конкретни текстове обаче, тепърва ще се водят, а от ВМРО поставиха и условие - в новата Конституция да влязат шестте предложения на партията. Сред тях са задължително гласуване и образователен ценз, връщане на наборната служба и даване на право на президента на законодателна инициатива и внасяне на вот на недоверие.

Засега има съгласие само по един въпрос - да бъде вписан преамбюл с принципите, по които функционира държавата:

"Разговорите ще продължат. Всички останали текстове трябва да се съобразят, не само с нашия диалог с ВМРО, а и с всички следващи разговори, които ще водим", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

От своя страна съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов припомни, че от години ВМРО настоява за свикването на Велико народно събрание:

"Ние не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ за свикване на ВНС. Има много неща обаче, които са свързани с детайли и идеологически виждания на ВМРО, които за нас е важно да намерят място в Конституцията".

Депутатът от НФСБ Борис Ячев изрази увереност, че необходимите на внасяне на проекта 120 подписа ще бъдат събрани:

"Заявихме подкрепа за първата стъпка – събиране на 120 подписа, за да влезе проектът на ГЕРБ в пленарна зала за обсъждане в това Народно събрание. Имаме уверение от тяхна страна, че нашите идеи и предложения за членове в Конституцията ще бъдат обсъдени".

Междувременно бе съобщено, че предлаганите от ГЕРБ промени в Конституцията търпят правно-техническа корекция.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева увери, че всички предложения, внесени до този момент, ще бъдат обсъдени.

Отворени остават поканите към БСП и ДПС.

Срещата с независимите депутати, която бе планирана за днес, се отложи по тяхно искане, тъй като имали нужда от повече време за запознаване с предложенията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!