Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валери Велев: Безпричинната изолация на децата ще донесе много неприятности

30 на сто спад във ваксинацията за морбили са притеснителни, трябва да се навакса до зимата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Досега не сме имали такова изоставане в поставянето на задължителните имунизации на децата и това е притеснително“, каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ д-р Валери Велев от Детската клиника на Болницата по инфекциозни и паразитни болести в София.

Заради извънредната епидемична обстановка у нас се забави поставянето на множество ваксини, включително и на тези за морбили. От Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) отчетоха спад на имунизациите за последната половин година.

С 30 на сто е спадът в поставянето на имунизациите за морбили.

„Изостават всички ваксинации, но 30% при ваксините за морбили е изключително много. Особено притеснително е и изоставането при поставянето на комбинираната ваксина, в която присъства и компонентът за морбили, защото това е най-заразното заболяване. Тепърва децата ще имат по-тесни контакти“, поясни д-р Велев. Той е категоричен, че личните лекари, подпомогнати от РЗИ, трябва да издирят неваксинираните деца.

"30 на сто спад във ваксинацията за морбили е твърде притеснително и няма да се успее да се навакса до началото на учебната година, но трябва да се направи всичко възможно това да стане преди началото на зимния сезон", смята д-р Валери Велев.

Едва 65% от децата до 13-месечна възраст са били имунизирани за морбили и те също са особено рискови, сочи още изследването на НЦОЗА.

„Комбинация между коронавирус и морбили изглежда ужасно. Морбили е тежка инфекция, от която се умира и която срива имунитета, и при един такъв сринат имунитет комбинацията с коронавируса може да бъде фатална. Основната цел на здравните власти е да преодолеят ваксиналната дупка", коментира специалистът. 

Във връзка с началото на учебната година д-р Велев отбеляза, че децата трябва да ходят на училище присъствено.

„Нищо драматично няма да се случи, това, което много пъти съм казвал - децата не са рискова група, това е ясно за всички, те са под 4 на сто от доказано заболелите от коронавируса в световен мащаб".

Доколко деца с хронични заболявания трябва да ходят на училище е друг въпрос, защото средата е рискова, допълни Велев. По думите му тук държавата разумно е решила темата да се обсъди от педиатричния борд, който да издаде препоръки.

Според д-р Велев безпричинната изолация на децата ще донесе много неприятности.

„Европейското дружество за контрол и превенция на заболяванията посочи,че децата ще пострадат изключително – и здравословно, и емоционално, и социално, ако бъдат ограничени нормалните им контакти и не ходят на училище.

„Има вече достатъчно научни данни, че децата не заразяват повече от възрастните носители на вируса, дори има данни, че децата имат по-малко излъчване на вируса чрез дихателните си пътища, но го отделят повече чрез фекалиите, но този път не е актуален за заразяване на околните“, поясни д-р Велев.

От гледна точка на терапията на коронавируса медицината е на много по-добър етап, от гледна точка на реинфекциите – това са единични случаи и не е нещо неочаквано, това се случва и при стари инфекциозни заболявания, изтъкна инфекционистът.

За повторното заболяване от Covid-19 информацията не е пълна, защото все още протичат генетичните изследвания на тези хора и на тази РНК, която те отделят. Затова може да имате положителен PCR тест и да не сте опасен за околните“.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени