Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Демерджиев: Срамно петно ще остави г-н Кирилов в правосъдното министерство

Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

"Дълбоките причини да поискаме оставката на министър Данаил Кирилов бяха законодателната дейност на това Народно събрание, която многократно се оповестяваше, че е инспирирана лично от него като един от най-доверените юристи на премиера".Това каза пред БНР адвокат Иван Демерджиев - председател на Пловдивската адвокатска колегия, която поиска преди месец оставката на правосъдния министър..

"Едно срамно петно ще остави г-н Данаил Кирилов в правосъдното министерство, нищо повече", обобщи юристът и добави, че ако той е автор на проекта за нова Конституция, основателно си подава оставката.

Адв. Демерджиев беше категоричен, че трябва да бъдат огласени истинските мотиви за оставката на правосъдния министър: "Искаме да знаем какви са причините за тези процеси, за да можем да ги оценим".

В предаването "Преди всички" адвокат Иван Демерджиев изрази притеснение, че може да бъде посочен заместник на министър Кирилов:

"Както по отношение на фигурата на главния прокурор, така и по отношение на министъра на правосъдието трябва да се подберат професионалисти с утвърден авторитет в средите на правната система. Когато се предлагат други личности, те естествено не могат да изпълняват тези функции по успешен и убедителен за обществото начин".

Според председателя на Пловдивската адвокатска колегия Конституцията принадлежи на българския народ като суверен на властта и право на българския народ е да поиска промени в Конституцията и трябва да се води задълбочен дебат - обществен и професионален:

"Кое налага да се променя старата Конституция с едни гротескни промени в нея, като прехвърлянето на правата на гражданите от глава 2 в глава - последна, което говори достатъчно".

Интервюто на Силвия Великова с Иван Демерджиев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна