Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Симидчиев: Връщането на децата в училище е вид риск, който може да бъде управляван

Александър Симидчиев
Снимка: БГНЕС

"Връщането на децата в училище е вид риск и той може да бъде управляван, както могат да бъдат управлявани и други рискове", каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. По думите му в условията на пандемия от Covid-19 не е един и същи рискът при едно дете на млади родители, докато децата в по-горен курс на обучение могат да имат по-възрастни родители с хронични заболявания, както и при деца с баби и дядовци вкъщи:

"Рисковете не са еднакви за всички деца и не можем да имаме едно решение за всички. Трябва да индивидуализираме решението и да дадем отговорността за това решение в ръцете на най-близко стоящите до вземането на това решение- класни ръководители, учители и директори на училища. То трябва да бъде на базата на ясно дефинирани предварително правила от Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването".

"Covid-19 отклонява вниманието на обществото от други сериозни инфекциозни заболявания като туберкулозата, предупреди пулмологът. 

В предаването "Преди всички" д-р Симидчиев коментира още:

"Коронавирусът се намества по такъв начин в нашия организъм, че е много трудно той да бъде блокиран, без да бъдат блокирани нашите клетки, т.е. страничните ефекти от подобно лечение биха били неприемливо високи. По тази причина, основните надежди, които се залагат, са на биологично активните средства, каквито са ваксините, за да може организмът да си изработи антитела и клетъчен имунитет, който да ни предпазва", обясни пулмологът. Той подчерта, че повторното заразяване става с мутирал щам от вируса и преминава по-леко.  

Интервюто на Ирина Недева с д-р Александър Симидчиев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!