Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Йорданова: С предложената нова Конституция ГЕРБ осигурява на Борисов авариен изход

Дано не се съберат 121 депутати, които да се подпишат на тази стена на срама, коментира юристът

Надежда Йорданова
Снимка: БНР

С предложената нова Конституция и с искането за свикване на Велико народно събрание ГЕРБ се опитва да осигури авариен изход на Борисов. Това каза пред БНР юристът Надежда Йорданова, член на Изпълнителния съвет на „Да, България“.
„Това означава той да се изтегли достойно от политическата сцена. Да махне схизмата, че не е изкарал нито един мандат поради недоволство на обществото, а да каже – аз отстъпвам от политическата сцена, за да защитя по-висша цел. Но това те го правят на чудовищна цена“, коментира Йорданова в предаването „Преди всички“.

Има ли опасности в Конституцията да влязат текстове, лансирани от различни посоки?

Като едно от опасните предложения Надежда Йорданова открои правото на законодателна инициатива на прокурорската колегия.

Когато дадеш законодателната инициатива на репресивния орган, който повдига и поддържа обвинението, това е на една крачка от терора. Не може този, който налага репресията в една държава, да предлага и правилата, по които да се случва това“, изтъкна юристът.

ВМРО се опитва да вкара „политическа сатира в тази ситуация“, смята Надежда Йорданова.

„От правна гледна точка най-добре е процесът да спре до тук. Надявам се да не се съберат 120 или 121 депутати, които да се подпишат на тази стена на срама. От правна гледна точка това е стена на срама“, коментира Йорданова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна