Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класическите концерти на "Аполония" 2020

| обновено на 01.09.20 в 12:57
Снимка: apollonia.bg

Въпреки трудностите заради пандемията от Covid-19, Празниците на изкуствата "Аполония" ще съберат в Созопол творци от всички изкуства, за да представят най-атрактивните си проекти. Изданието е съкратено в шест дни, а събитията ще се провеждат на открито, заради мерките против заразяването с коронавирус.

Камерните концерти в афиша на "Аполония" 2020 са пет и ще съберат почитателите на класическата музика между 2 и 6 септември в Амфитеатъра от 19 часа. В две от вечерите на сцената ще бъдат носители на награди в анкетата на предаването "Алегро виваче" - Музикантът на 2019 година, баритонът Кирил Манолов ще си партнира в рецитала си с пианистката Вяра Шуперлиева, която пристига от Залцбург, а цигуларката Зорница Иларионова - носителка на две награди в категориите "Активна творческа дейност" и част от "Ансамбъла на годината" (заедно с пианистката Мартина Табакова) ще свири за първи път в дуо с известния пианист Георги Черкин. Другите участници са Трио "Арденца", което също дебютира на тази фестивална сцена, и учениците от първия майсторски клас на големия български бас Орлин Анастасов. За финал на "Аполония" отново ще се представи звездното дуо Александрина Пендачанска и Людмил Ангелов. Двамата знаменити българи изнесоха първия си рецитал в Амфитеатъра през 2012 г., когато световнопризнатата певица получи и наградата "Аполон Токсофорос", даван за особени заслуги към българската култура.

Пианистът Людмил Ангелов ще участва и в откриването на 1 септември вечерта, когато ще бъде специален гост в концерта на джазмена Живко Петров и неговото JP3 трио.

Повече подробности за камерните концерти на "Аполония" разказа артистичния директор на фестивала Маргарита Димитрова в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна