Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Шарков:

Увеличават с 10% всички дентални услуги, заплащани от НЗОК

Това увеличение не касае пациентите и те няма да доплащат нищо допълнително

Снимка: pixabay.com

Какво налага увеличението на цените на дейностите за дентална помощ, докога ще бъде в сила и в какъв размер ще е увеличението? От 1 септември влиза в сила увеличение на цените на дейностите за дентална помощ, съгласно подписания на 14 август 2020 г. Анекс към Националния рамков договор за дентална помощ между Българския зъболекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса

Д-р Николай Шарков, председател на УС на Български зъболекарски съюз и член на Борда на директорите на Световната дентална федерация, разясни в "Нашият ден" какво налага увеличението на цените и в какъв размер ще се случи това:

"Може би "необходимост", а не "налага" е точната дума. Цените на всички дентални услуги, без протезите и без високоспециализираните дейности, се увеличават с 10% на всички дентални услуги, които се заплащат от НЗОК. Тези 10% по принцип се дават, за да се стабилизира денталната помощ в България, която беше сериозно разтърсена икномически, и не само, от пандемията, и най-вече да се повишат възнагражденията за хората, които работят на първа линия."

Председателят на БЗС обясни, че се очаква след приемането на Държавния бюджет (вероятно в края на октомври) БЗС да влезе в преговори с НЗОК именно по отношение на фискалната част. 

Д-р Шарков успокои, че това увеличение не касае пациентите и те няма да доплащат нищо допълнително. 

Чуйте подробности в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна