Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Божкилов - фаворитът на Соня Йончева при завръщането й в Пловдив

Звездата Соня Йончева с Божидар Божкилов (отляво), Марин Йончев и маестро Найден Тодоров


В Пловдив, в Античния театър, оперната дива Соня Йончева направи дългоочаквания си концерт - своеобразно завръщане към корените й след много години и натрупана слава по световните сцени. Заедно с нея на родната сцена беше Оркестърът на Пловдивската опера, дирижиран от маестро Найден Тодоров.

Божидар БожкиловЗвездата избра да си партнира, освен с брат си Марин Йончев, и с един млад български талант - избра го сред 50 кандидати да застанат до нея и заяви, че вижда у него голям потенциал. Името му е Божидар Божкилов - 26-годишен бас, който вече има сериозни заявки за международна кариера. През този сезон той спечели конкурса за специализант в Академията на Миланската Скала, а това е предполагаем силен тласък напред и нагоре в развитието на един млад певец.


Пътят му към изкуството обаче преминава през рисуването. И все пак този негов дълбок, харизматичен тембър не остава незабелязан. Открива себе си като артист в музиката. Учи се от няколко големи - освен в класа на проф. Нико Исаков в НМА "Проф. Панчо Владигеров", той има лични срещи с Монсерат Кабайе, с Анна-Томова Синтова, със Стоян Попов и др. Въпреки че е наследник на голямата българска басова оперна линия и му се е случвало да го сравняват в Италия с великия Борис Христов, младият певец предпочита да се изгради като разпознаваема личност на сцената и да не го сравняват с някого.

В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Божидар Божкилов разказа за себе си и за емоциите, които го владеят преди вечерта, в която ще се качи на сцената на Античния театър в концерта на Соня Йончева. Какво беше усещането, когато разбра, че той е избраният? Чуйте отговора в звуковия файл, където ще откриете и два записа на младия бас, продуцирани от Музикална къща БНР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна