Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиленград като свила, крепости, древни църкви и дива природа

4
Средновековната крепост Неутзикон край с. Мезек
Снимка: Венета Николова

Свиленград е на самата граница с Турция. Тук се намира най-натовареният граничен пункт с южната ни съседка. И ако доскоро градът беше известен като българския Лас Вегас заради множеството си казина и игрални зали, към които се стичаха гости най-вече от Турция, сега Covid епидемията си казва думата. Към момента хазартните обекти, луксозните хотели и ресторантите пустеят. В Свиленград е необичайно тихо. Но както знаем, всяко зло за добро, защото интересът на посетителите се насочва към културните маршрути по следите на историята. А в това отношение Свиленград е „златна мина“ за любознателния пътешественик.

Центърът на Свиленград

От Елена Митева ‒ директор на местния исторически музей научаваме, че в буквален превод, името на Свиленград означава Градът на свилата (коприната). През 1932 г. тук се произвежда 25% от коприната на България. Тази индустрия отдавна е замряла, но развитието й може да бъде проследено в местния исторически музей.

„Ако хората искат да се разходят сред природата, могат да посетят средновековната крепост Неутзикон край с. Мезек . Тя е от 11-12 век, от времето на византийския император Алексий I Комнин, но тук са живели и тракийското племе одриси – разказва Елена Митева. Пред крепостта се предлагат средновековни възстановки и игри за туристите. Но може би още по-интересна е тракийската куполна гробница от 4-3 век пр. Хр., разположена също край селото. Тя е с почти 21-метров дромос (коридор). Вътре са представени холограми на откритите в нея артефакти.

Препоръчвам да се разгледа също античната и средновековна крепост Букелон в село Маточина, изиграла важна роля в историята ни.

Крепостта Букелон
Тук на 14 април 1205 г. българският цар Калоян разгромява латините, предвождани от император Балдуин Фландърски, който е пленен и отведен в Търновград. Много е красива гледката от тези възвишения в посока днешна Турция и град Одрин.

В селата Маточина и Михалич се намират две скални църкви от 9-10 век. Църквата край Михалич е уникална. Тя е кръстокуполна, издълбана дълбоко в скалата. Може би такива има около езерото Ван в Турция. За жалост тези села са труднодостъпни заради разбития път до тях. Въпреки това туристите ги посещават и остават очаровани.“

Скална църква край Михалич
Крепостите и скалните църкви далеч не изчерпват туристическата мозайка на Свиленград. Елена Митева препоръчва на пътешествениците да разгледат и хилядолетните долмени край селата Студена и Левка. Тези обекти все още не са достатъчно добре проучени, но се предполага, че са дело на траките.

А какво да кажем за природата! Около 80 % от територията на общината попадат в Европейската екологична мрежа „Натура 2000”. В района се диплят възвишенията на Сакар планина, а над тях прелита невероятно разнообразие от птици. Орнитолозите са привлечени от възможността да наблюдават големи колонии от световно защитения Царски орел, от лешояди, белошипи ветрушки и пр.

Свиленград ‒ до моста
И преди да си тръгнете, не пропускайте да се разходите по стария каменен мост на Свиленград, свързващ двата бряга на река Марица. Издигнат е през 1529 г. като част от комплекс, включващ и кервансарай, джамия, чаршия и хамам. В наши дни мостът е реставриран и е любимо място за срещи и разходки. Наблизо ще откриете приятни заведения, в които да похапнете вкусна речна риба.


Още за някои от емблематичните забележителности край Свиленград вижте в краткото видео. Филмчето е с български субтитри, които могат да бъдат преведени автоматично от настройките долу вдясно.


Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки и видео: Венета Николова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна