Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Димитър Кенаров е освободен от полицейското управление

Димитър Кенаров
Снимка: БГНЕС

Журналистът на свободна практика Димитър Кенаров е освободен тази сутрин от полицията. Вчера той е бил задържан, докато е заснемал с видеокамера протестите. Журналистът е бил на Ларгото.

"Аз се оказах заклещен на стената на Президентството, като полицията започна да използва сълзотворен спрей. Аз като журналист, който е отразявал събития в Турция, Украйна, Крим, в Беларус имам противогаз, обозначен с "press", т.е. "преса", върху него специално, за да мога да извършвам своята дейност като журналист", разказа в предаването "Преди всички" Димитър Кенаров, който е член на Асоциацията на европейските журналисти.

Той обясни, че полицията го е притиснала, въпреки виковете му, че е журналист. Изведен е бил към булевард "Дондуков" в столицата. Един от полицаите е започнал да го рита в лицето. "Имах късмета, че единият от ритниците, макар да попадна в дясното ми око, не нарани самото око, само частта около него", допълни Димитър Кенаров.

След това са му били сложени белезници, държан е заедно с 5 души в продължение на 1 час в камионетка и е откаран в 5-о РПУ. "Аз ще преследвам своите права по съдебен път", заяви журналистът.

Камерата, с която е снимал, е паднала на земята. Кенаров помолил полицаите да му дадат камерата, след което устройството е изчезнало.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Димитър Кенаров можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени