Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ, СБЖ и АЕЖ се обявиха срещу насилието над граждани и представители на медиите

Снимка: БГНЕС

По повод вчерашните инциденти, при които пострадаха и журналисти, от Съвета за електронни медии, Съюза на българските журналисти и Асоциацията на европейските журналисти в България се обявиха срещу насилието над граждани и представители на медиите. 

Съюзът на българските журналисти остро осъжда насилието, употребено срещу граждани и журналисти по време на вчерашните протести. Председателят на Съюза Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ, че насилието е абсолютно недопустимо и несъвместимо с демократичните норми.

Съюзът на българските журналисти отхвърля опитите вината за насилието да се прехвърля върху протестиращите и да се приравняват хилядите мирни демонстранти към очевидни провокатори.

Във вчерашния ден е била упражнена репресия, включително и срещу репотрески екипи, изпълняващи професионалните си задължения да отразяват събитията и да информират за тях обществото, се казва още в позицията на СБЖ. 

От Асоциацията на европейските журналисти остро осъждат незаконния според тях арест и полицейското насилие над журналиста и писател Димитър Кенаров, който твърди, че срещу него е бил приложен полицейски произвол, въпреки че е показал журналистическата си карта. АЕЖ настоява за пълно разследване и за поемане на отговорност от страна на ръководството на Министерството на вътрешните работи. 

Съветът за електронни медии също осъжда всяко насилие, което нарушава човешки права и свободи. "Журналистите са очите и ушите на гражданското общество и всеки опит те да бъдат обгазени или наранени е атентат срещу свободата на словото. Насилието не е аргумент, а безсилие пред свободното слово", завършва позицията на СЕМ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна