Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Лозанов за земното щастие

Снимка: БГНЕС

Наистина ли човек е компромисите, които прави? Въпросите за либерализма, за несъвършеното в човешката природа, за моралните избори засяга доц. Георги Лозанов в последната си книга "Земното щастие", която ще бъде представена на 3 септември на Аполония. В нея са поместени есета и публикации, посветени на нашето съвремие и опита да си го обясним. 

"За мен земното щастие е свързано с две основни категории и понятия – индивидуална свобода и благоденствие. И се оказва, че в края на второта половина ХХ век, в либералната демокрация има достатъчно свобода и достатъчно благоденствие, за да може най-после, за първи път в историята да има реална перспектива човек да се почувства земно щастлив."

“Ако въпросът е какво всъщност работя, най-честният отговор е компромис. Не смятам компромиса за нещо оскърбително, лигаво и безгръбначно. Напротив, вън от него има само фанатизирани джуджета”, казва доц. Лозанов.

"Земното щастие" е третата есеистична книга на доц. Георги Лозанов след "Какъвто трябваше да бъда" и "Мое дясно", посветена на най-голямата му битка – с атаките срещу културния либерализъм, във време, когато те идват не само извън, а и отвътре на Християнската цивилизация. Георги Лозанов е философ, журналист, художествен критик, медиен експерт. Влизал е в различни институционални роли, най-популярната от които е на дългогодишен член и председател на НСРТ, а после и на СЕМ. Днес той съчетава работата си като доцент в Софийския университет с ръководството на дирекция Културни комуникации на БТА.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна