Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фадо, футбол и филм с номинация за „Златен лъв“ в VІІ фестивал на португалското кино

Снимка: Espaço Camões

Четири заглавия са включени в Седмия фестивал на португалското кино, който започва 8 септември, съобщи пред Радио София Зорница Стойкова от Португалския културен и езиков център Espaço Camões. Лентите ще бъдат прожектирани в Дома на киното.

Два от филмите са посветени на фадо музиката.

Откриването на фестивала е с "Фадо, историята на една певица" (Fado, Historia d'uma Cantadeira, 1947, реж. Пердигао Кейрога) - мелодрама с участието на голямата звезда на фадото Амалия Родригеш. Тази година се навършват 100 години от нейното рождение.

Другото заглавие "Амалия, филмът" (Amаlia, o filme, 2008, реж. Карлош Коельо да Силва) ще видим в деня на закриването на фестивала - 13 септември.

На 10 септември в "Перлата на Бенфика" (Ruth, 2018, реж. Антонио Пиняо Ботельо) е разказана историята за трансфера на футболиста Еузебио в Бенфика през 60-те години, който носи псевдонима Рут, преди да се превърне в Кралят или Черната пантера.

"Наследството" (A Herdade, 2019, реж. Тиаго Гедеш) може да видим на 12 септември. Има номинация за „Златен лъв“. Проследява живота на Жоао от началото на 40-те години до наши дни като отражение на социалния, политическия и икономическия живот на цяла Португалия.

От 1 до 15 септември в Дома на киното ще бъде подредена изложба, посветена на фадо музиката, с информация на 4 езика. През януари и февруари 2021 г. ще има продължение на фестивала, обеща Зорница Стойкова.

С нея разговаря Катя Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна