Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ден на международна солидарност на журналистите

Татяна Ваксберг: Трябва да се направи разграничение какво е журналистика и какво не

У нас има медии, доказали своята балансираност, обективност и професионализъм

Татяна Ваксберг
Снимка: Ани Петрова

В зората на демокрацията мечтаехме да изчезне нуждата от радио "Свободна Европа", слушано тайно по време на тоталитарния режим. Как вижда Татяна Ваксберг – журналист от "Свободна Европа", медийната ситуация у нас. 

"Ситуацията е силно критична, но не е безнадеждна. В България има достатъчно работещи медии, които в годините са доказали своята балансираност, обективност и професионализъм. Това, което пречи на превръщането на тези медии от по-маргинални в по-привлекателни за широката аудитория, е непрекъснатото оплакване, че в България няма журналистика. Това е теза, с която аз категорично не съм съгласна. Вашата медия е пример за това, но могат да се посочат и други. Положението наистина може да изглежда като за 111-о място, но на 111-о място е пейзажът като цяло. Има отделни медии, които категорично не са на това място, отстояват свободата на словото и са го доказали през годините при различни правителства. Националното радио е един от най-добрите примери."

Солидарността на журналистите у нас и свободата на словото

"Ние често казваме, че няма солидарност, може би защото бихме искали тя да е повече. Но в действителността тя съществува. Вие също сте пример за това." Ваксберг даде няколко примера през годините за журналистическа солидарност. "В изтеклите години има един изпуснат момент – да се направи разграничение какво е журналистика и какво не е журналистика. Това вече е наша голяма отговорност. Всички, които работим в тази професия. Професионалната журналистика е нещо, което е много точно дефинирано на всички континенти и от много десетилетия. 

Медията е нещо, което информира своите потребители, предоставяйки им информация от различни гледни точки, без да налага своята. Медията прави категорична разлика между новина и коментар, без да позволява да се смесва едното с другото. Наше задължение е, когато се изправим пред една медия, да приложим това знание за класическата медия. И ако то не отговаря на тези схващания, да го игнорираме. Смятам, че ако има проблем през последните 30 години в българската журналистика, това е една свенливост да кажеш, че определено поведение, което не отговаря на никакъв стандарт на нито една географска ширина, просто не е от твоя кръг."

Татяна Ваксберг е категорична, че в България има професионална журналистика, а някои от нейните представители са измерими с всяко световно ниво, и че си правим лоша услуга, когато се вайкаме.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.