Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Любомир Киров: Само деца с онкозаболявания трябва да се освобождават от училище

Безумна е мярката дистанционно да учат деца, чиито близки са уязвими от коронавируса

Доц. Любомир Киров
Снимка: Личен архив

„Не е нормално да се налага мнението на децата, че носенето на маски, дистанцията, са нещо добро и нормално, както и че дистанционната форма на обучение е нещо добро, трябва ясно да се обясни на децата, че това са временни мерки“, коментира актуалната ситуация и предстоящото откриване на новата учебна година доц. Любомир Киров, председател на  Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в предаването „Хоризонт до обед“.

Във връзка с това личният лекар да има право да освобождава дете от присъствие в училище във връзка с пандемията от коронавирус, и ако детето е със заболяване, доц. Любомир Киров посочи, че и сега, когато едно дете е на лечение, което потиска имунната му система, е добре това дете да е изолирано и да учи в дома си и това се прави.

„Но ако заболяването е астма, защо това дете да не ходи на училище – последните публикации показаха, че астмата не е рисков фактор за заболяването Covid 19, както беше обявено в началото на пандемията.

Приемът на кортикостероиди също не е противопоказание да не ходи ученикът на училище.

Освобождаването от учебни занятия трябва да става при деца със злокачествени заболявания преди всичко, деца които са на химиотерапия или на имуносупресори“, категоричен е доц. Киров

„Няма да бъде работещ механизмът, деца, чиито близки са със съпътстващи заболявания и са уязвими от коронавируса, да бъдат освобождавани от присъствени учебни занятия.

Не сме видели и подобен документ и списък на заболяванията. Няма да бъде работещо. Ако това го има някъде разписано – това е най-безумната мярка, за която аз някога съм чувал!“

И питам – ако едно такова дете се спре от училище, означавали това, че то изобщо ще бъде изолирано от външния свят?

Тук няма какво да прави личният лекар – ако детето иска да пази тези възрастни хора и те да се пазят от него – трябва да използват личните предпазни средства, както и досега. Възрастните задължително трябва да носят маска“.

Личните лекари не са хората, които трябва да решат едно дете да не ходи на училище – категоричен е председателят на общопрактикуващите лекари.

„Не това е начинът и тези, които са сътворили такава мярка, ще трябва да я променят. Личните лекари могат да освободят дете от училище, ако има заболяване. Другото, което е задължение на личните лекари, е да поясняват как да се предпазват всички от пандемията“ . 

„Все още не сме притесни как ще започне учебната година, защото няма пълна яснота по детайлите. От медиите чуваме, че за четири седмици ще се тръгне присъствено и после ще се премине дистанционно. Аз не се притеснявам - това е като всеки друг вирус. Мисля, че дистанционно ще е добре да си учат децата. Моето дете учеше повече онлайн.

Ако тази година е онлайн – няма да е качествено обучението. Искам децата да учат в училище – ние сме 6 клас и догодина сме 7 и ни е важно нищо да не пропускаме. А пандемията може да продължи дълго.


Няма да е добре да учат дистанционно – нито като социално общуване, нито като качество на обучението.

Децата не са въодушевени, че ще носят маски. Но в училището всичко е организирано от гледна точка на мерките.

Моето дете иска да си ходи на училище. Само деца със слаба имунна система е добре да не ходят на училище" -

това коментираха в предаването „Хоризонт до обед“ родители от Враца.

Още по темата слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени