Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Страх за опитомяване“ с премиера в Народния театър

Снимка: nationaltheatre.bg

Премиерата за новата българска пиеса „Страх за опитомяване“ на Оля Стоянова е на 10, 11 и 12 септември в камерната зала на Народния театър „Иван Вазов“. Оля Стоянова е носител на две награди за драматургия „Аскеер“ (за „Покана за вечеря“ и за „Цветът на дълбоките води“). По думите ѝ срещата с режисьора на спектакъла Стефан Спасов, чиито спектакли „Три високи жени“ и „Облог“ са сред хитовите заглавия в репертоара на театъра, е истински късмет. А актьорският състав – Емануела Шкодрева, Деян Ангелов, Стефан Къшев и Ненчо Костов е наистина звезден. Музиката е на Теодосий Спасов.

Пиесата е писана през 2014 година, тогава е включена и в програмата „Авторски прочит“ на Шуменския фестивал, 2015 година е публикувана в книгата „Малки ритуали за сбогуване“, а през 2018 година участва в четене „Театър на маса“ на Аполония.

След двегодишно търсене тя вече намери сцената на Народния театър. Оля Стоянова казва, че си е мислила дали пиесата да не се казва „Клубът на неудачниците“, защото героите говорят не за успехите си, а за своите провали. Изговарят страховете и неуспехите си. Една от героините дори казва, че може да напише книга на историята на провалите си. Но това всъщност е пиеса и за израстването и за втория шанс в живота на всеки човек, смята авторката ѝ. Драматург на пиесата е Светлана Панчева, а сценографията и костюмите са на Нина Пашова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна