Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните аспекти на безработицата

Снимка: БГНЕС, архив

С поглед към времето, свързано с днешната дата, когато „работа имаше за всички“ – за социалните аспекти на липсата на работа през 2020 година. Пазарът на труда по време на началните най-тежки месеци на пандемията. "Безработицата тръгва надолу, но е рано да говорим за победа", дава надежда последният анализ на Института за пазарна икономика.

Адриан Николов от Института за пазарна икономика коментира тенденциите на пазара на труда в "Нашият ден":

"Това, което ни дава повод за оптимистичен поглед към пазара на труда, е, че като че ли големият пик на безработицата в края на май – началото на юни вече пада в един доста устойчив темп. Това е една тенденция, че пазарът на труда се възстановява. Големият въпрос е дали този темп ще продължи и през есента. Според мен е рано да се твърди каквото и да било."

"В началото на кризата имаше един ясно изразен профил на новия безработен – това бяха хората, които предимно излизаха от сектора на хотелиерството и ресторантьорството, от сектора на туризма. По-малко от търговията. Новите безработни през април-май бяха подчертано по-млади хора." 

Чуйте повече в звуковия файл.

Икономистът Любослав Костов, главен асистент в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ и доктор по политическа икономия, коментира в „Нашият ден“.

"Много икономисти се надпреварват да очертават измеренията на кризата през есента. Според мен кризата ще има формата на буквата W. И аз съм съгласен с колегата, че е рано да се каже какво ще се случи. Смятам, че сезонният фактор ще окаже сериозен ефект и ще има леко повишаване на безработицата през есента, но няма да бъде толкова силно изразено, колкото първите месеци. Надявам се първо и и второ тримесечие на 2021 г. да показваме признаци на сериозно възстановяване. След медицинската криза вече сме в икономическа. Знаете, България е в рецесия, както и много други страни. Но след това ще дойде най-голямата криза, с която ще трябва да се борим – кризата на социалните неравенства, която е функция от забавянето на икономиката и рецесията."

Повече подробности – в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени