Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Кънев: Имаме нов тип икономика

Свидетели сме на епохална икономическа криза заради пандемията, посочи икономистът

Евгений Кънев
Снимка: Стопкадър, Bloomberg TV Bulgaria

"Свидетели сме на епохална икономическа криза заради пандемията, която опустоши почти всички икономики по света, с отрицателни темпове, които са невиждани в модерната икономическа история. Стара истина в икономиката е, че при системни рискове за нея от такъв мащаб ролята на държавата нараства изключително много. Това, на което сме свидетели, е, че имаме нов тип икономика". Това каза пред БНР икономистът Евгений Кънев и уточни:

"Отделните държави вземат заеми на невиждани нива, но централните банки печатат... Общо около 8 трилиона е помощта в развитите страни, което е около 17% от БВП. Виждаме, че централните банки са маркет мейкър от последна инстанция, защото не само отпускат кредити, участват и на самата борса - в Америка изкупуват облигациите на големите компании".

По думите му икономическата криза сега е по-дълбока от голямата депресия от миналия век, защото степента на глобализация в днешно време е по-висока.

Кънев посочи, че докато парадигмата с големите интервенции работи успешно и държавата покрива трусовете, не се виждат социални сътресения в Европа.

Цялото интервю на Георги Марков с Евгений Кънев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна