Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яница Петкова, Галъп: Има кандидати за рицари на бял кон, но не и спасител

Снимка: БГНЕС

Инерцията на протестите очевидно не се е загубила, след като днес се провежда „Велико народно въстание 2“. Но подобни мащабни протести са най-ефективни когато успеят от раз, когато не се стигне да станат рутина. Всекидневието води до умора у участниците.

Така коментира актуалната ситуация пред Радио София Яница Петкова, социолог от Галъп Интернешънъл.

По думите й с вчерашните изявления премиерът Борисов сякаш иска да ядоса хората от протеста.

„Българинът в последните години е в очакване на алтернатива в управлението, но тя така и не се появява.“

Често пъти хората се уповават на новопоявил се рицар на бял кон. Сега също има кандидати, но все още в никого не припознават търсения спасител, смята още Яница Петкова.

„В случая за тази роля най-важното е да имаш идеи и предначертан път за излизане от политическата криза и обществен просперитет в близките години.“

Борисов в началото беше възприет точно като рицар заради обещанието да се справи с корумпираните, но сега протестиращите му искат оставката за същото нещо, допълни анализаторът.

Сред протестиращите има по-изявени, но те са представители на различни мини общества. Въпреки различните им цели, те все още са заедно в името на общата – оставката на Борисов и Гешев. Това тяхно единство е трудно да бъде поддържано, разногласията вече се виждат.

Единственото предимство на продължителните протести по площадите на България е, че Европа не може да се прави, че не забелязва какво се случва у нас, отбеляза още социологът.

Чуйте целия разговор на Константин Лавсов с Яница Петкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна