Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Проблемите между София и Скопие не са само двустранни

| обновено на 12.09.20 в 10:04
Проф. Ангел Димитров на брифинг след края на работата на смесената македоно-българска комисия.
Снимка: БГНЕС

Политическият връх в Република Северна Македония даде тази седмица заявка за подновяване най-после на прекъснатата преди вече 10 месеца работа на съвместната комисия по историческите и образователните въпроси.

Новият министър на външните работи Буяр Османи се е срещнал вчера с представителите на Скопие в тази комисия и е дал да се разбере, че се предприемат всички необходими действия в най-скоро време да продължат работата си в изпълнение на приоритета на правителството за задълбочаване на добросъседските отношения, съгласно подписания преди 3 години договор за приятелство с България.

Вече свободен от предизборни притеснения, премиерът Зоран Заев изрази увереност, че спорът за Гоце Делчев може да бъде решен много бързо, и то без да останат засегнати хората в страната му.

В очакване на преговорната си рамка в Скопие разбираемо се вълнуват от това дали България ще замрази началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

Пред БНР съпредседателят на историческата комисия проф. Ангел Димитров, заяви, че за съжаление колегите му от Скопие още не са се обадили.

„От наша страна има готовност при покана да отидем и да подновим нашите срещи, този път в Скопие. По принцип сме разменили още преди няколко месеца идеята, че е възможно през септември да има някаква среща, но досега няма нищо официално, което да е дошло от домакините, които са нашите колеги от Скопие“, посочи проф. Димитров в интервю за предаването „Събота 150“ по програма "Хоризонт" на БНР и допълни, че още няма никакъв сигнал за 10-а поред среща.

Той отбеляза още, че след всяка масирана медийна кампания в Скопие за работата на съвместната комисия, винаги трябва да влизаме в ролята на хора, които ще уточняват, ще опровергават.

„Протоколът от последната 9-а среща, която беше в София, остава незавършен. След това направихме онлайн среща в ограничен състав – председателите плюс двама, които са работели върху протокола, и тя не засягаше по същество работата на съвместната комисия. Тогава не направихме сериозна крачка напред“, изтъкна проф. Ангел Димитров – „продължаваме да разменяме мнения за някакъв протокол повече от 9 месеца“.

Къде е същинският проблем?

Промяна може да има само със сериозно отношение към научните принципи при работата с историческите източници и при анализа на текстове.

„При подхода на нашите колеги винаги има едно незачитане на контекста и се измества фокусът на интерпретацията и разбирането остава преднамерено и далеч от пълноценното знание. Това е проблем, който постоянно виждаме, особено когато говорим за Гоце Делчев“, каза още съпредседателят на смесената комисия.

Според него същинският въпрос е, че историческата наука в Северна Македония е доста млада:

„Реално тя съществува от 70 или малко повече години. Тогава – преди 71 г., създаден техният Институт за история. Но тогава на историческата наука се гледа като на инструмент за утвърждаване на една идеологическа доктрина, която се превръща в държавна – тази на македонизма, и, разбира се, на силовата политическа практика, с която тя трябва да бъде утвърдена“.

„От научна гледна точка ме притеснява, че нашите колеги не се стараят да излязат от тази рамка, която е създадена още тогава, а по-скоро се мъчат да открият нови аргументи, повече методологически, за да оправдаят нейното съществуване. Ето това е същинският проблем от строго научна гледна точка“, отбеляза проф. Димитров.

„Не трябва да се забравя, че това, което не е решено между нас (със Скопие –б.р.), вече не е само двустранен проблем. Той се превръща и в европейски проблем…България като страна от ЕС присъства със своята историческа цялост там и когато има атаки срещу това от страна кандидат, това е проблем, който засяга не само двете страни“, подчерта още той.

Цялото интервю с проф. Ангел Димитров можете да чуете в звуковия файл.

Кога ще е новата среща?

В края на септември или началото на октомври ще има среща на историците от България и Северна Македония от Смесената комисия по Договора за добросъседство. Това съобщи телевизия "Сител", позовавайки се на съпредседателя на Комисията Драги Георгиев.

По думите му външният министър Буяр Османи е отстранил административните пречки за провеждането на ново заседание.

На тази среща ще бъде направен опит да се реши спорът за Гоце Делчев, който миналата година блокира работата на комисията. В интерес и на двете държави е да се намери решение след дългата пауза, каза за "Сител" Наум Кайчев - член на българската част от комисията.

Драги Георгиев твърди, че и двете страни ще настояват за физически срещи на историците въпреки пандемията, за да има повече ефикасност от тях.

По-рано премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната му има воля да изчисти спорните въпроси с България, включително и за Гоце Делчев и смята, че България няма да блокира евроинтеграцията на Скопие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени