Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Николай Младенов: Все още нещата около Детската болница приличат на биполярно разстройство

Проф. Николай Младенов
Снимка: БНР

Предстои обществено обсъждане за изграждането на Националната многопрофилна детска болница.

Създаването на една такава болница е тежък технологичен процес, каза в предаването "Преди всички" проф. д-р Николай Младенов, главен координатор на експертния съвет по “Спешна медицина” и участник в обсъждането. Проф. Младенов е началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Болница "Токуда" и автор на книга за изграждането на детски интензивни звена и неонатологии.

В момента има малко такива спешни звена – „Пирогов“, Трета градска болница и тук-там разхвърляни неонатологии, уточни проф. Младенов. По думите му едва след като се реши коя от двете концепции ще бъде избрана - за реновирането и инженерно-строителното укрепване на съществуващия скелет на сграда, или тоталното разрушаване, за да се направи изцяло нова сграда, съобразена с изискванията на 21 век, лекарите ще могат да се намесят с експертизата си и като своеобразни интериорни дизайнери по области ще могат да предложат как да се структурира бъдещата детска болница.

Все още нещата са в един етап като биполярно разстройство. Обществеността и експертите се лашкат в това какво ще се прави с тази болница. Превалиращата теза е, че съществуващата сграда ще се запази. /…/ Има една приказка – докато атовете се ритат, магаретата реват. Ние си чакаме момента, когато ще кажат – ето ви сградата, това е нашето окончателно решение и в тази сграда ще направим това, което вие искате“, коментира проф. Николай Младенов пред БНР.

Тя ще бъде университетска болница, няма да бъде само градска болница, а национален консултативен център за цяла България, уточни проф. Младенов. Като проблематични той очерта интензивните звена, дневния център, където децата ще получават специализирана грижа през деня и дали ще има травматични звена. В новата болница ще има 5 вида интензивни легла. Капацитетът ще бъде около 500 легла.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Брифинги на НОЩ

Най-четени