Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските фирми се разплащат средно за 60 дни

Снимка: Ани Петрова

Българските фирми се разплащат средно за 60 дни. Оборотният капитал на родния бизнес остава блокиран средно за 99 дни, показват данните от проучването на компания, която е лидер в застраховането на търговски кредити у нас и по света.

Срокът за разплащания на глобално ниво се очаква да се удължи до 66 дни през 2020 и до рекордните 68 дни през 2021 година.

След началото на кризата с коронавируса процесът на междуфирмената задлъжнялост отново се задълбочава, коментира Любомир Левичаров - икономически анализатор на Българската търговско-промишлена палата:

"Това е логично, предвид факта, че компаниите отлагат и забавят плащанията, за да посрещнат разходите, които е необходимо да направят, за да продължат ежедневната си стопанска дейност".

От закъснелите разплащания най-потърпевши са микропредприятията и всяко закъснение застрашава и съществуването на компаниите. Разбира се, страдат и средните и големи фирми, но при тях няма пряк риск за оцеляването им.

Туризмът и строителството са най-засегнатите сектори. От междуфирмената задлъжнялост потърпевши са и възнагражденията на персонала.

Камелия Попова от фирмата, която е автор на проучването, коментира, че прогнозите са за допълнително удължаване на срока за разплащанията заради кризата с Covid-19, защото много от българските компании работят с чуждестранни партньори.

Репортажа на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна