Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Откровение“ – Христо Алексиев с юбилейна изложба на "Шипка" 6

Христо Алексиев
Снимка: Ани Петрова

Христо Алексиев е сред най-изявените съвременни български художници, които работят в областта на графичния дизайн, оформлението на книгата и плаката. В галерията на "Шипка" 6 се представя неговата юбилейна изложба "Откровение", която отбелязва неговия 70-и рожден ден и 50 години творческа дейност. Акцентите в експозицията са няколко – оригинални театрални и киноплакати, голям цикъл шаржове портрети на български писатели, артисти, световни филмови и поп звезди, както и джаз икони. Включени са серия пейзажи, натюрморти, детски илюстрации и книги, сред които изданието за българските запазени марки. 

За работата в различните жанрове на изобразителното изкуство:

"Винаги съм се опитвал да бъда съвременен художник, защото плакатът – основното изкуство, с което съм се занимавал, отразява неща, свързани с момента – живее кратко, но дава много информация. Моята друга любов – гротескната рисунка. Тези портрети, които аз започнах още през 1990 г., тогава посветих изложбата на моя баща и отделих внимание на забравените бащи на нашата културна нация."

За изложбата 

"Както казва един приятел, аз съм творец от две епохи. Основата на експозицията е художническият плакат, известен съм като рисуващ плакатист. В изложбата показвам превръщането на оригиналната рисунка в рекламен постер. Друг дял от изложбата са карикатурните портрети на български литературни творци, на световни филмови и попзвезди, на джаз икони. Има и серия пейзажи, натюрморти, еротични рисунки и картини, детски илюстрации и запазени марки."

Христо Алексиев е роден през 1950 г. в София. Рисува в областта на плаката, илюстрацията, портрета, портретната карикатура, оформлението на книгата, логото, пощенската марка и цялостния графичен дизайн. Познат е и като  колекционер на стари пощенски картички и снимки. 

През годините Христо Алексиев е получавал различни награди от наши и международни форуми, сред които особено цени Втора награда от Калифорнийския музей за наука и индустрия и през 1992 г. отличието за цялостно представяне на Седмото издание на театралния плакат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна