Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова категория "Колеги" в състезанието "По стъпките на Алеко с приятел"

Споделено преживяване
Снимка: ТД "Боерица"

Три дни остават до крайния срок (19 септември) за регистрация в единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер - “По стъпките на Алеко с приятел”. То ще се проведе на 3 октомври на Витоша.

Надпреварата е посветена на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 г. двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница и Черни връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като място за отдих. 

"По стъпките на Алеко с приятел" се провежда за първи път през 2018 г., като в двете му издания до момента са участвали над 600 души. 


Барелеф на А.Константинов

Тази година има две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~28 км по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая). Положителната денивелацията в по-лекия вариант е 800 м, а времето за изминаване – около 5 часа. Във втория случай положителната денивелация е над 1200 м, а времето – около 9 часа. 

По двете трасета са предвидени контролни пунктове, на които състезателите могат да получат вода и медицинска помощ, като в цялата организация ще бъдат приложени мерки за сигурност, спрямо актуалната ситуация с COVID-19, уверяват организаторите. 

Другата новост е категорията “Колеги”, освен досегашните "Семейство" и "Приятели". Това е една добра възможност за компаниите да насърчат служителите си да се движат, да бъдат на чист въздух и да заздравят връзките си като екип. 


Участници

Въпреки че състезателният елемент е налице, основната цел на състезанието е по-различна – да бъдат окуражени хора на различна възраст, с различна подготовка и физически възможности да усетят радостта от срещата с природата на Витоша, обяснява Димо Христов, от туристическо дружество “Боерица”, главен организатор на състезанието. 

Пратньори са им Столичната община, район Витоша, район Панчерево, Природен парк Витоша, Фондация „София – европейска столица на спорта”. 

Край Черни връх

За състезанието могат да се запишат отбори от двама до десет състезатели. Те трябва да изберат една от трите категории и едно от двете трасета. Стартът е масов, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не успеят да финишират, целият отбор отпада от надпреварата. 

И тази година част от парите, събрани чрез таксите за участие и от доброволни дарения, ще бъдат предоставени за социална кауза – “Един различен ден за хората с увреждания”, в който те ще направят разходка с всъдеходи до водопада Скаловитец в Рила. 


На финала

Повече информация можете да намерите на сайта www.postupkitenaaleko.com.

---

Tуристическо дружество "Боерица" е кръстено на едноименната местност на Витоша и има за цел развие на туризма, грижата към планината и природата, насърчаването на спортовете на открито и привличането на подрастващите към тези каузи. От 2011 г., чрез доброволчески акции, съдейства за поддържане на маршрутите в западната част на Витоша и организира стотици специални събития за деца и възрaстни, както и за хора в неравностойно положение. Носител на Наградата за най-добро туристическо дружество без туристическа база за 2018 гoдина.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Ивайло Атанасов

Екстремните спортове 11-17 октомври

публикувано на 18.10.20 в 13:22
Доналд Тръмп преди да махне маската си при първата си публична поява след тридневно болнично лечение от Covid-19.

Covid-19 в политическия кръговрат

публикувано на 11.10.20 в 15:00
Максим и Стефан

Екстремните спортове 4-10 октомври

публикувано на 10.10.20 в 16:23
Будител на годината 2020