Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тома Белев: Разрешава се възобновителна сеч във вековна гора

Тома Белев
Снимка: Стаматина Никова

Върховната административна прокуратура се активизира по сигнал за изсичане на вековна гора в Котел и възложи на земеделския министър Десислава Танева да извърши незабавна проверка. Граждани заснеха камиони да изнасят трупи от 130-годишна букова гора.

"Сеч се разрешава във вековна гора и тя се нарича възобновителна, при която лесовъдите се опитват да вземат дървесината преди тя да изгние и да я употребят по някакъв начин, основно за дърва за огрев. Над 65-70 % от дървесината, която се добива в България отива за огрев", каза в предаването "Преди всички" природозащитникът Тома Белев.

Проверката на Върховната административна прокуратура едва ли ще разкрие големи нарушения, добави Белев.

"Тази проверка не е на подходящото място, защото тази гора е в НАТУРА 2000 и ако се провери защо в НАТУРА 2000 няма поставени природозащитни цели за буковите гори, които са хабитат, който се опазва в НАТУРА 2000, ще установи къде са виновниците специално по отношение на тази гора. Те не са сред колегите в Горското стопанство в Котел, защото те получават един готов план, който те изпълняват, а са в тези, които правят политиките - в Народното събрание, където няма политика за опазване на вековните гори, в Министерството на околната среда и водите, което не си е свършило задълженията да определи целите за опазване на тези вековни гори в НАТУРА 2000. Тези цели трябваше да бъдат определени преди 6 години и ние затова имаме наказателна политика", коментира Белев пред БНР. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Брифинги на НОЩ

Най-четени