Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нидерландският влогър Леон: „В България изпитвам неземно чувство“

Снимка: Facebook /Леон де Лю

Страстта му е да пътува сам из България в търсене на автентични преживявания, защото смята че страната ни е пропита с духовност. За 28-годишния Леон де Лю България е любов от пръв поглед. 

Младият нидерландец посещава страната ни по време на туристическа обиколка на Източна Европа. Днес, 6 години по-късно, той e все още тук. Установил се е в София, работи и най-вече - пътува. Любопитството му го отвежда до изоставените места на България, там, където животът не се е променил съществено в последните десетилетия. „Тези пътешествия ме водят в посоката на истинския живот, такъв какъвто е бил преди 100 и повече години. Това е уникално за Европа!“ – заявява Леон на перфектен български език.

Твърди, че най-много му допадат срещите в провинцията, защото хората там са топли, сърдечни, възпитани. И още: „Има духовност в България. Има я на много места. По планините, в малките манастири. Това са магически места!“ .

Вижте видео - интервюто с нидерландския влогър  Леон де Лю, в което той споделя впечатленията си от българите и емоциите , които предизвикват пътуванията му из България.

Който обича да пътува, обича и да споделя. Влогът на Леон в YouTube има много последователи, най-вече чужденци.

В него той качва видеа от странстванията си по планини и села, от срещите си с местните хора и най-вече – своите разсъждения за България, природата, архитектурата и нравите.

Аз не виждам една България, аз виждам много Българии! Защото тук има страшни контрасти, особено между градовете и провинцията!“ – казва Леон. Но какво го води в най-бедните, диви, и затънтени места? И могат ли разрухата и тъгата да са … красиви ?

„Има красота! Разбираш, че времето лети. И времето не спира за никого. Даже и за камъните! Те са неодухотворени, те нямат чувства и все пак ти показват, че даже те имат история, че и те искат да ти разкажат нещо, без да могат !„.

Любовта си към страната Леон материализира и в онлайн книгата „Изоставените сгради на България“, съдържаща 150 снимки с обяснителни текстове, както и в романа „Дарко“ за измислен герой от Ловеч, който се усамотява в планината в търсене на себе си. Нидерландецът е също така автор на сборник с есета, както и на стихосбирка, посветени на България.

Признава, че е очарован от планините Родопа и Рила, село Златолист със старата църква и гроба на Преподобна Стойна, връх Шипка в Стара планина и още и още пропити с духовност и меланхолия места.

„Докато пътувам из България изпитвам едно чувство… неземно даже! Да видиш как тече животът… И въпреки контрастите, въпреки красотата и дори грозотата понякога, си даваш сметка, че природата винаги ще надделее, а времето ще продължава да тече.“ – казва в заключение  Леон де Лю.


Снимки: Facebook /Леон де Лю

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Българката Анета Риналди от Рим

обновено на 04.04.20 в 00:04