Васко Василев на 50: „Обичам публиката и колегите си, мечтая да се върнем в залите!“

Започнал кариерата си едва на 10 години като дете-чудо, Васко Василев е един от най-харизматичните изпълнители, които съвременната сцена познава. Концертите му неизменно предизвикват огромен интерес, за който той се отплаща с нови и нови идеи,..

публикувано на 14.10.20 в 12:53

Една българка в Лондон разказва

Расте броят на българите, които са се установили в чужбина временно, или пък са поели по дългия път на интеграцията в чужда държава. Преди 17 години своя съдбовен избор е направила и поетесата от гр. Русе Татяна Даскалова. Тя се отправя към..

публикувано на 13.10.20 в 10:30

Йохана и нейното късче земя

Под стъклените куполи на столичното Ларго е инсталирана бяла феерична сфера. Необичайната структура приканва минувачите да загърбят заобикалящия ги хаос и да надникнат вътре, за да се озоват лице в лице с … природата.   КЪС ЗЕМЯ – така Йохана..

публикувано на 09.10.20 в 11:03
Таня Костова

Таня Костова - с мисия за съхраняване на българщината в Сан Франциско

Успехът на всяко родолюбиво дело, с което се заема Таня Костова се дължи на едно просто правило. Никога нищо не се случва и прави на всяка цена. Вероятно затова сънародничката ни в далечна Америка избягва да използва думата „трябва“. Резултатите от..

публикувано на 06.10.20 в 08:15

Млад учен от Йейл получи наградата „Джон Атанасов“ за 2020

Д-р Златко Минев е новият носител на наградата „Джон Атанасов“, връчвана от президента Румен Радев. Отличието носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов - създател на първия цифров компютър с регенеративна памет и се..

обновено на 05.10.20 в 17:26

Марк Кадин: За мен не съществува живот извън музиката

Родителите са тези, които определят по-нататъшния творчески път на един от ярките музиканти на нашето съвремие – Марк Кадин. Изпращат го в музикално училище в родния му Краматорск, Украйна, където момчето тръгва по стъпките на дядо си и започва да..

публикувано на 01.10.20 в 07:05

Милчо Манчевски: Интересно ми е да разкривам и руша заблудите

„ Всички ние сме пораснали с много заблуди , някои са се появили преднамерено, други – случайно. Възприели сме ги от учебниците, от Холивуд, или от различни режими, но тях ги има навсякъде по света. Когато обаче човек сам направи проучване и открие..

публикувано на 25.09.20 в 13:28

„Да се завърнеш в бащината къща …“ – една българка в Чехия разказва

Нашата сънародничка Надя Шурелова – Новотна, с артистичен псевдоним Надя Шурел, живее от 20 години в Чехия. Завършила е Художествената академия в София, а повече от 15 години се занимава с интериорен дизайн в градче, близо до Прага. Казва, че се..

публикувано на 23.09.20 в 05:10

Как аржентинец влиза в такт с българските ритми

Леандро Матиас Понсе е истински аржентинец. Израснал е в град Берисо, провинция Буенос Айрес. Следва архитектура, воден от мечтата си един ден негови сгради да направят още по-красив и привлекателен родния му град. Но има нещо по-специално в това..

публикувано на 17.09.20 в 06:10

Нидерландският влогър Леон: „В България изпитвам неземно чувство“

Страстта му е да пътува сам из България в търсене на автентични преживявания, защото смята че страната ни е пропита с духовност. За 28-годишния Леон де Лю България е любов от пръв поглед.  Младият нидерландец посещава страната ни по време на..

публикувано на 16.09.20 в 07:10