Магда Петканова – вдъхновена поетеса и очарователна личност

„Ако зажалиш някой ден за драмска ракия, дойди на гости с коня шарколия…“ Така започва един от най-известните градски шлагери, който има почти столетна история. Текстът е публикуван през 1927 г. в стихосбирката „Македонски песни“...

публикувано на 16.08.20 в 08:05
Стоянка Бонева, Ева Георгиева и Янка Рупкина

Ева Георгиева – „Бялата лястовица“ на добруджанската песен

Оставила дълбоки и трайни следи в националната ни култура, Ева Георгиева е сред най-известните български народни певици. Тя е съоснователка на трио „Българка“. Създадена през 1975 г., фолклорната формация години наред печели възторга на всички,..

публикувано на 13.08.20 в 11:41
Стопкадър от видео с изпълнение на Стоян Величков, заснето от Симон Льонбах през 1998 г. в Дания

Спомен за легендарния фолклорен изпълнител Стоян Величков

С майсторското си свирене той е удивлявал и посветена, и непредубедена публика, у нас и по света. Онези, които са го слушали някога, казват, „че кавалът му свири, говори“... Изпълненията му грабват не само с блестящата си инструментална техника,..

публикувано на 05.08.20 в 11:47

Меган Фокс снима филм в България

Холивудската актриса Меган Фокс е в България вече повече от две седмици. Звездата участва в снимките на филма Till Death в киностудия „Ню Бояна“. В лентата 34-годишната актриса изпълнява ролята на Ема, която се опитва да избяга от наемни убийци...

публикувано на 05.08.20 в 10:24

Майстор Минчо Тодоров: За да е автентична, дърворезбата се прави само на ръка

Изкусният занаят, чрез който обикновено парче дърво придобива изцяло нов живот и предназначение, има дълбоки корени у нас. Вероятно вече се досетихте, че става дума за дърворезбата. Изкусно изработени корнизи и пана от дърво красят не един..

публикувано на 21.07.20 в 11:00

Стоян Йоргов – събирачът на истории, който гледа света през фотообектив

Стоян Йоргов избира да се представи на българската публика с цветовете на бяло-черната гама – онази особена светлина, от която горещият пустинен въздух затрептява пред очите ти, а кожата ти настръхва от соления хлад на океанската вода. Артистът..

публикувано на 01.07.20 в 11:00

Дойчин Владимиров и „Черната принцеса“ от фермата му за водни лилии

Бивш военен, чието хоби е отглеждането на екзотични растения, създаде първата у нас ферма за водни лилии. Той се грижи за 38 разновидности на цветето в специално създадени езера на площ от 19 декара край Плевен. Дойчин Владимиров получава..

публикувано на 23.06.20 в 04:00

Дървото е живот, дори изсъхналото

Алексей Алексиев е автор на повече от 80 кръста, миниатюри от дърворезба. Обича да твори на открито, в парковете, за да придава душа и нова форма на изсъхнали дървета. За съжаление, от 15-те дървета, превърнати в красиви пластики, са останали едва..

публикувано на 11.06.20 в 10:06

Българин с номинация за световния списък на бизнес славата за 2020

Социалният предприемач Борис Колев е единственият европеец сред осемте финалисти за Глобалната зала на бизнес славата за 2020 г. на една от най-големите фондации за предприемаческо образование – Junior Achievement. От близо 40 години насам,..

публикувано на 08.06.20 в 11:24
Кирил Дончев и Орлин Велев

Българи в екипа на Илон Мъск

Двама български специалисти са част от екипа на американския предприемач Илон Мъск, работил за историческото изстрелване на ракетата на SpaceX в Космоса. 30-годишният Кирил Дончев е директор по наземните операции при подготовката за..

публикувано на 07.06.20 в 06:25