Мара Нонинска

Мара Нонинска била охулена за участието си в първия български филм

На 16 май 1910 г. от столичния „Модерен театър” потегля файтон с напомаден и нагизден сякаш в цирк екипаж. Пъстрата компания спира пред дома на уважавания търговец Димитър Съселов на ул. „Славянска”. Там – на паважа и пред погледите на събралата се..

публикувано на 13.01.21 в 12:23

Калина Мухова и първата в България книга с бродирани илюстрации

Ще познаете изумителните творби на младата Калина Мухова по характерния за нея спокоен и елегантен стил. Изящните ѝ рисунки с молив, черно-бели или цветни, поразяват с дълбочина и контраст и те карат да се връщаш към тях отново и отново...

публикувано на 11.01.21 в 14:08

Анна Каменова – писател с изтънчен изказ и страст към пътешествията

Писателката Анна Каменова “захапва” едва шест години от революционния 19-и век – достатъчни, за да я изпълнят с борбеност и родолюбие, които ще носи до последния си дъх. “Умната, властна и волева баба Груевица” ще я въведе в патриархалните традиции на..

публикувано на 09.01.21 в 09:05

Напусна ни "момчето на българското кино" Филип Трифoнoв

Извecтният бългaрcки aктьoр Филип Трифoнoв е починал на 73-годишна възраст. Артистът спечели сърцата на поколения български зрители с ролите си в кино класики като "Момчето си отива" и "Оркестър без име". Филип Трифонов е роден на 4 май 1947 г. Следва..

публикувано на 06.01.21 в 18:50

Топ фотограф и топ модел с едно име - Божана Татарска

Божана Татарска вярва в съдбата и следва онези малки камъчета, които я водят по собствената й пътека. И макар днес да се нарежда сред утвърдените модни фотографи в света, не скъсва връзката с момичето с кубинки, мешка и зацапано с мастило чело, което..

публикувано на 03.01.21 в 07:05

Орлин Горанов: „Да сбъдваме мечтите си! Животът е прекрасен!“

Орлин Горанов е един от най-популярните ни поп певци, любимец на поколения българи у нас и в чужбина. Сред най-известните му хитове са „ Светът е за двама“ , „Детски спомен“ (дует с Кристина Димитрова), „Да започнем отначало“, „Мъжката любов“ и др...

публикувано на 01.01.21 в 09:30

Нора Михайлова за пътешествието си между световете и поезията в снимки

Преди години мечтата на Нора Михайлова била да стане художничка. Сбъдва я чрез фотографията, която ѝ позволява да изрази себе си. Докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света , улавя в снимки детайлите, хората и..

публикувано на 28.12.20 в 08:10

Янко Янeв – художникът, който ни води из красотите на България

„Красотата на България“ – така се казва поредицата от картини, с които художникът Янко Янев печели най-силно любовта на публиката. В тях всеки може да намери своето любимо кътче в нашата красива страна – с неговите щрихи и дух. Тук са старинният площад..

публикувано на 25.12.20 в 11:15

Донка Паприкова, която посвети живота си на милосърдието

Научена в най-крехка възраст да гледа на света през състрадателни очи, Донка Паприкова до края на дните си дава утеха на болните, самотните, отчаяните. А след падането на комунизма възражда традицията на хосписите, в които възрастните хора получават..

публикувано на 24.12.20 в 10:15

Млади български учени с принос за напредъка на науката

В момент, в който осъзнаваме съдбоносното значение на науката за опазването на човешкото здраве и за глобалното развитие на света, ви припомняме някои от срещите, които Радио България осъществи през годината с млади български учени със свой значим..

публикувано на 21.12.20 в 07:20