Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изненадващо подобрение на експертните икономически нагласи в Германия през септември

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика се подобриха изненадващо силно през септември, което е знак за доверие в текущото възстановяване от коронавирусната криза въпреки проблемите, свързани с Брекзит преговорите на ЕС с Обединеното кралство и растящия брой на новозаразени с Covid-19 в началото на есента.

Това показват резултат от последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна през септември до 77,4 пункта от 71,5 пункта през август, достигайки най-високо ниво от май 2000 година и при осреднена прогноза на финансовите пазари за индекс на ниво от 69,8 пункта.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, се подобри още по-рязко до -66,2 пункта от -81,3 пункта месец по-рано и очаквания за индекса на ниво от -72,0 пункта.

"Забуксувалите Брекзит преговори и нарастващите случи на Covid-19 не могат да отслабят позитивните нагласи", коментира последното проучване президентът на института ZEW Ахим Вамбах. "Все още обаче негативната перспектива за банковия сектор разкрива опасения от нарастващ брой на просрочените заеми през следващите шест месеца", добави той.

Настроенията на анализаторите относно икономическото развитие на еврозоната също се подобриха през септември. Съответният индекс на икономическите очаквания нарасна с 9,9 пункта до 73,9 пункта, докато показателят за текущата икономическа ситуация се повиши с 8,9 пункта до -80,9 пункта.

Перспективите за еврозоната се подобриха значително, макар и в по-малка степен, отколкото за Германия, показват резултатите от последното Zew проучване.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от