Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Добре е ПП и ДБ да се явят заедно на изборите"

Радан Кънев: Евроатлантизмът в България се превърна в клише

"Промените в Закона за училищното образование противоречат на основополагащи елементи на европейското законодателство"

| Интервю
Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

"Политиците загубиха способността да водят спокоен, разумен дебат. Те опитват, особено популистки настроените, да вкарат обществото в режим, в който не може да се води такъв". 

Така евродепутатът Радан Кънев коментира поправките в Закона за училищно и предучилищно образование, с които се забранява пропаганда, популяризиране и подстрекаване към идеи или възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация или определяне на полова идентичност, различна от биологичната. 

Темата за сексуалността е високочувствителна, посочи Кънев и добави, ченергетиката, сигурността, политиката ни по отношение на руската агресия в Украйна също са теми, по които влизаме в пропаганден режим". 

"Политическият дебат се води с пропагандни клишета – без реални аргументи и трезва мисъл". 

Той потвърди ангажимента си, който пое в социалните мрежи, да поиска оценка от европейските институции за поправките в Закона за училищното и предучилищното образование. 

"Нямам съмнение, че така приетите формулировки противоречат на основополагащи елементи на европейското законодателство. Мой дълг е да сезирам европейските институции. На първо място ЕК, която има функцията да преценява кои елементи на националното законодателство противоречат на европейското. 

Ако ЕК установи такова нещо и предприеме съответните мерки, това най-вероятно отново ще бъде използвано за поляризация. Най-опасно е когато дебатът в парламента звучи като спор в социалните мрежи". 

ГЕРБ се подхлъзна по предложението на "Възраждане" - една партия, която е деструктивна и търси разрушаване на обществения разговор, отбеляза Кънев. 

"Призовавам народните представители от ПП-ДБ, заедно с малцинството от ГЕРБ-СДС, които гласуваха против или се въздържаха, да сезират Конституционния съд.

Видимо е, че държавният глава също участва в надпреварата по партиен популизъм в България. Неговата реакция ще зависи от това къде смята да позиционира партийния си проект". 

Радан Кънев коментира думите на Бойко Борисов, който каза: "Ако евроатлантизмът е да ме направи жена, тогава, давам ви заглавие, не съм евроатлантик. Няма да стана по никакъв начин. Нито желая внуците ми да го направят". Така лидерът на ГЕРБ коментира промените в закона за училищното образование.

"Лидерът на най-голямата партия в България си позволява да затъне в пропагандни клишета и говорене, характерно за поляризирани групи в социалните мрежи. Това е много опасно!

Този закон и това говорене не помагат нито на децата, които са гей, нито на техните родители, нито на техните съученици да бъдат по-добри и разбиращи. Българските граждани могат да говорят спокойно по тези въпроси".

Евроатлантизмът в България се превърна в клише, отбеляза още Кънев в предаването "Преди всички". 

"Вината на ГЕРБ и на ДПС е много голяма през годините. Борисов може да бъде всичко, което смята, че ще му донесе гласове и власт. Съответно - има риск той да не бъде повече европеец и атлантик. Същото се отнася и за ДПС. Има обаче истински европейски хора и в ГЕРБ, а и в ДПС - избиратели, политически активисти, политици на по-ниски нива". 

Не надценявам възможността да имаме български Орбан, каза още Радан Кънев.

Добре е ПП и ДБ да се явят заедно на изборите, посочи още той.

Страната ни е безобразно пасивна в процеса на разпределение на комисарски отговорности и в определяне на приоритетите на ЕК, които ще важат през следващите 5 години, отбеляза евродепутатът.

"Надявам се всички да бъдем приятно изненадани от състава на следващия редовен кабинет", каза още той.  

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени