Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейско-прокурорска акция: Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка

Снимка: Добромир Видев, БНР
Чуй новината! Чуй новината:

В момента се провежда акция на прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията, при която се обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански. 

Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в петък. 

По информация на "Хоризонт", се претърсва домашния адрес на Гайтански на централна столична улица, както и този на бившия директор на банката Стоян Мавродиев.

Разследващите поверяват и заема, отпуснат от Българската банка за развитие, на фирмата "Кристална вода", която неофициално се свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Неофициално има информация, че Гайтански и Мавродиев е възможно да са извън страната. Засега няма повдигнати обвинения по случая, научи "Хоризонт".

Антимафиоти влязоха и в офиса на фирма "ПСП строй" в Кърджали, предаде кореспондентът на БНР Валя Апосотола. В компанията участва бившият президент на футболен клуб "Арда" Петър Пешев, на чието име се водят още 6 фирми. Проверяват се документи и се разпитват свидетели. Няма официална информация за полицейската акция, но според запознати тя е във връзка с разследване на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от ББР. "ПСП строй" е изпълнявала строителни поръчки при управлението на бившия кмет на Кърджали Хасан Азис. В момента участва в проекти, възложени от сегашния кмет Ерол Мюмюн.   


Министерството на икономиката обяви 8-те дружества с големи кредити от ББР

На 9 август, от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) обявиха, че разследват отпуснат заем от Българската банка за развитие в размер на 148, 5 млн. лева на фирмата на Румен Гайтански-Вълка "Роудуей кънстракшън" АД през 2019 г. От тази сума 30 млн. лв. отишли за погасяване на задължение на ТЕЦ-Варна към банка, уточниха тогава от комисията.

"Налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата", казаха от КПК.

От съобщението стана ясно още, че действията по разследването имат за цел да установят цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. 

В края на юли групата на ГЕРБ-СДС в СОС обвини столичния кмет Васил Терзиев в нарушение на обществения интерес със спряното събаряне на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански до язовир "Искър".

ГЕРБ-СДС обвини столичния кмет заради спряното събаряне на ловния хотел на Румен Гайтански

През април пък стана ясно, че сградите са построени от фирма, която е свързана с бизнесмена, а премахването им се извършваше със средства на Столичната община.

Тогава екипите по събарянето, осигурени от общината, си осигуриха сами достъп до сградите и събориха три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство "Искър".

Започна принудително събаряне на три постройки на територията на ДЛС "Искър"

Припомняме ви, че Пернишкият окръжен съд спря събарянето на незаконния ловен хотел, а причината е обезпечителна заповед по търговско дело, която обезсилва заповедта на главния архитект на София за премахване на незаконните постройки.


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени