Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Bank of England да запази паричната си политика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Банк ъв Ингланд" (Bank of England) вероятно ще сигнализира след края на заседанието си утре, че се готви да влее още стимули в британската икономика, която очаква двойно сътресение от прогнозираното увеличаване на безработицата и засилващото се напрежение около Брекзит, информира "Ройтерс".

Централната банка разполага с достатъчно широко поле за действие чрез програмата си за изкупуване на облигации, която ще продължи до края на 2020 година, така че ръководителите й вероятно ще се ограничат само с това да заявят, че са готови да действат по-решително за възстановяването, ако това стане необходимо през идните месеци.

Британската икономика отчете най-силно свиване сред страните от Г-7 през второто тримесечие на годината, преди да си възстанови половината от загубените позиции към края на юли.

Очаква се обаче темпът на възстановяване да се забави, тъй като правителството постепенно спира схемата за защита на заетостта в периода на пандемията, а търговските преговори с ЕС са застрашени от провал.

Гуверньорът на централната банка Андрю Бейли и колегите му от комитета по парична политика вероятно също така ще искат да видят как новото увеличаване на случаите на коронавирус и съответно новите ограничения на обществения живот ще засегнат икономиката.

Повечето икономисти, анкетирани от "Ройтерс", прогнозират комитетът да запази паричната политика без промени.

Следващото увеличаване на програмата за изкупуване на облигации, която вече нарасна до 745 млрд. бр. лири (955 млрд. долара), се очаква през ноември.

Инвеститорите ще следят внимателно изявлението на "Банк ъв Ингланд " след края на утрешното заседание за сигнали каква е вероятността институцията за първи път да свали водещите си лихви под нулата.

Бейли и колегите му по-рано подчертаха, че все още обмислят минусите и плюсовете на подобно решение предвид примера на други централни банки, включително на еврозоната и на Япония.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна