Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: Промените в Изборния кодекс изискват широко обществено обсъждане

Снимка: БГНЕС

Когато се приема толкова важен закон, като този, по който българските граждани ще избират своите политически представители, трябва да бъде направено качествено обществено обсъждане, да бъдат изслушани експертите и страните, които са заинтересовани. Това заяви в предаването “12+3” Антоанета Цонева от “Демократична България” след като вчера тя и нейни колеги не бяха допуснати до обсъждането на промените в Изборния кодекс от правната комисия в Народното събрание.

“Писмените ни предложения по никакъв начин не са разгледани от депутатите, а те са важни”, подчерта Цонева и даде пример с начина, по който ще бъде реализирано одитирането на машините за гласуване: “Това е важен въпрос, който изисква висока технологична експертиза и много добра организация по отношение на достъпа до тези устройства от различните заинтересовани страни”.

Според Антоанета Цонева, която от години е наблюдател на изборите, след като бъде обявена обществена поръчка за доставка на машините, те първо трябва да се одитират технически и едва след това да бъде организирано тяхното доставяне или наемане. Тя обясни, че много подробно са разписали всички стъпки, по които това може да стане.

“Това, което ние предлагаме, не фигурира по никакъв начин в Изборния кодекс. Сред посочените от депутатите организации, които могат да одитират, е Комисията по метрология. Вчера те заявиха, че нямат капацитет да направят подобно нещо”

Защо трябва да се използват два начина за гласуване в секциите над 300 души?

“Смесването на машинното гласуване с гласуването с бюлетини, ще предизвика огромен хаос, който ще граничи с неуправляемост на множеството грешки, които ще бъдат допуснати в секционните протоколи и това ще опорочи драстично изборния процес”, коментира Цонева.

Според нея драстични промени в изборното законодателство не могат да бъдат правени толкова близо като време до датата на изборите

“Не можеш да променяш традиционни методи за гласуване с такава скорост, без да си даваш сметка, че когато установяваш толкова масово един подход, е нужно време да образоваш избирателите, за да са спокойни, когато упражняват правото си на глас.”

Антоанета Цонева заяви, че в момента управляващите използват Изборния кодекс като свой щит.

“Да сменяш избирателната система от пропорционална в смесена и да обясняваш, че изборът на мажоритарни кандидати всъщност усилва представителството, при положение, че всеки, който се занимава с избирателни системи знае, че е обратното, означава само едно - искаш да калибрираш изборните правила по такъв начин, че те да ти осигурят електорален бонус. Нищо по-арогантно няма в това едни управляващи да променят правилата, по които ще се явяват на избори, така че те да си осигурят предимство. Това е огромен скандал”.

Цонева подчерта, че с нежеланието да чуят гласа на опозицията по отношение на изборните правила, управляващите демонстрират арогантно отношение.

Цялото интервю с Антоанета Цонева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна