Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Василенко с престижни ангажименти на европейски сцени

Виктория Василенко
Снимка: СМС

Пианистката Виктория Василенко, въпреки многото пречки заради пандемията, вече успя да изнесе концерти в чужбина. Като победителка в конкурса „Джордже Енеску“ в Букурещ през 2016 г. сред пианистите, тя беше сред поканените лауреати за откриването на поредното издание на престижното състезание - заедно с цигуларката Гихи Ким и виолончелиста Валентин Радутиу представиха премиерно Троен концерт от румънския композитор Дан Денеу. Последва кратко турне в Румъния с цигуларката от Южна Корея, също победителка в конкурса през 2016-а.

Скоро след това Виктория Василенко и нейният съпруг - руският пианист Сергей Редкин, свириха на изключително популярния и престижен клавирен фестивал в Рур, където по специален начин беше отбелязана 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен - седем бяха пианистите от цяла Европа, които изпълниха в поредица деветте симфонии на виенския класик в транскрипциите за соло пиано на Ференц Лист. 

Чуйте интересни подробности за тези участия в интервюто с Виктория Василенко за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна