Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката полиция мести стотици мигранти от остров Лесбос в нов лагер

| обновено на 17.09.20 в 18:12
бежански лагер на остров Лесбос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията на гръцкия остров Лесбос започна преместването в нов палатков лагер на хиляди мигранти и бежанци, останали без подслон след пожара, който унищожи лагера Мория.

За да няма напрежение полиция използва 70 жени - полицайки, които убедиха мигрантите да се преместят. Вчера срещу 4 афганистански мигранти бяха повдигнати обвинения, че са причинили пожара, който разруши Мория миналата седмица.

Гръцката полиция успя да убеди мигрантите на остров Лесбос да се регистрират в новия палатков лагер и да се подложат на тест за коронавирус.

Само днес са открити нови 21 случая на носители на вируса, като общо достигнаха 56 заразени мигрените са под карантина, както и хората, които са имали контакт.

Полицията затвори пътищата на мигрантите до населени места и цялата акция се провежда под ръководството на министъра на обществения ред Михалис Хрисохоидис. Той заяви, че се полагат специални грижи за заразените от коронавирус и допълни:

"Акцията продължава. От сутринта в лагера са влезнали около хиляда човека и продължаваме. Както виждате тази акция е в името на националното здраве. Тя включва също хуманитарна и демократична цел“.

Към новия палатков лагер се създава полицейски участък с 350 опитни полицаи, които ще следят за реда в лагера, съобщават гръцките власти.

Местните жители на Лесбос протестират срещу присъствието на мигранти на острова. Затворени са учебните заведения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна