Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева ще се срещне с председателя на Върховната рада на Украйна

Снимка: mfa.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е в Киев, където ще се срещне с председателя на Върховната рада на Украйна Дмитро Разумков и с вицепремиера по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина. Захариева ще посети и Одеса, където са предвидени срещи с губернатора на Одеска област Максим Куций и с представители на българската етническа общност в Украйна.

Вчера българският министър на външните работи се срещна с украинския си колега Дмитро Кулеба. Двамата министри се споразумяха колкото се може по-бързо да бъде открито българско средно училище в Одеса и украински културен център в София. 

Дмитро Кулеба и Екатерина Захариева

След срещата Кулеба съобщи:

"Разбрахме се, че конструктивно ще решаваме всички въпроси с преподаването на български език в Украйна и украински в България. Днес се договорихме да открием украински културен център в София и българско средно училище в Одеса".

През юли министерствата на образованието на Украйна и България се договориха за програмата за обучение на майчин български език, а сега в Киев Екатерина Захариева призова.

"Ще помоля за съдействие от вашето правителство тази програма да се реализира и има вече училища, които го правят".

Захариева и Кулеба се договориха още за организиране на бизнес форум, за посещение на украинския премиер Денис Шмихал у нас и на президента Румен Радев в Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна