Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Математическата гимназия в Русе е без топла вода след основен ремонт

Снимка: БГНЕС

На 27 август министрите на здравеопазването и образованието написаха указание какво трябва да се направи в училищата, за да се ограничи разпространението на корона вирусната инфекция. Сред задължителните мерки са топлата вода и сапунът.

Оказа се, че в Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе, където още в първия учебен ден учениците от цял клас бяха изпратени вкъщи за дистанционна форма на обучение заради заразен техен съученик, няма топла вода.

В училището в продължение на две години имаше мащабен ремонт. Сградата е 100-годишна и досега не са се намирали средства за пълното й обновяване. Благодарение на европейските фондове по проект бяха отпуснати близо 4 100 000 лева.

По план сградата трябваше са се превърне в модерен учебен център с красива фасада и всички удобства за учители и ученици - от безжичен интернет и нови подове в стаите до тартанова настилка в двора.

След приключването на този мащабен ремонт обаче няма топла вода. Подменени са стотици метри тръби от водната инсталация - за топла и студена вода, поставени са батерии на новите мивки, но топла вода не тече.

Оказва се, че по време на ремонта е трябвало да бъде поставен бойлер. Такъв обаче не е бил вписан в количествено-стойностната сметка. Процедурата по закупуването му сега е задвижена, уверява директорката на гимназията Галина Бобева.

Инвестиционният проект е бил одобрен, без да предвижда поставянето на бойлер, пояснява  заместник-кметът по строителството Магдалина Илиева. Тя предполага, че „са предвиждали това да се случи на по-късен етап, с допълнително финансиране или от общината, или от самото училище“.

Така изготвените документи не ни позволяват да изискваме от изпълнителя да достави и монтира такъв бойлер, допълва Илиева. Тя не изключва да е бил зачеркнат ред от количествено-стойностната сметка, а сумата да е разхвърляна по останалите позиции. Имало е представител от общината, който е приел изпълнената работа, става ясно още от думите на Магдалина Илиева.

Тартановата настилка в двора пък е съществувала по проект, но след това той е бил променен. „Нито е плащана тартанова настилка, плащано е полагане на асфалт“, посочи заместник-кметът.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020