Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Амал Клуни се отказа да е специален пратеник на Обединеното кралство за свободата на словото

Амал Клуни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Амал Клуни, съпругата на холивудската звезда Джордж Клуни, се оттегли от ролята си на специален пратеник на Обединеното кралство за свободата на словото, защото е „ужасена от готовността на правителството на Борис Джонсън да наруши международния закон във връзка с Брекзит“, както се посочва в мотивите. 

Амал Клуни, която е адвокат по въпроси на човешките права заяви, че е печално, че Борис Джонсън възнамерява да променя Споразумението за Брекзит, което той подписа в началото на тази година. Тя не смята, че може да съветва други хора да спазват законните си задължения при положение, че Обединеното кралство декларира, че самото то няма да го прави. Премиерът заяви, че не иска да се възползва от правомощията, които му дава Законът за вътрешния пазар, но мярката е необходима, за да даде на правителството право да защити Обединеното кралство и най-вече Северна Ирландия, ако търговските преговори с ЕС се провалят и Брюксел действа „неразумно“. 

В писмото с оставката Амал Клуни посочва, че е приела този пост миналата година заради историческа роля на Великобритания в подкрепа на международния правов ред. Опитът на правителството да прокара проектозакона, който бе гласуван на второ четене в Камарата на общините тази седмица, обаче е обезсмислил нейната позиция. Тя допълва, че е решила да се оттегли, след като е разговаряла с външния министър Доминик Рааб и не е получила гаранции, че позицията на Даунинг стрий ще бъде променена.

Кристия Флийланд, Амал Клуни, Джеръми Хънт
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна