Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четене на преводи на "Тютюн" на Димитър Димов в Европейския ден на езиците

За трета поредна година къща музей "Димитър Димов" ще се включи в отбелязването на Европейския ден на езиците - 26 септември, с литературно четене на романа "Тютюн" в превод на различни европейски и световни езици. Това съобщиха от Националния литературен музей.


Целта на събитието е от една страна да се популяризира изучаването на чужди езици във всички възрасти, а от друга - да погледнем заедно към творчеството на един от класиците на българската литература през призмата на чуждия език. По традиция ще се обърне специално внимание и на преводачите на романа. До началото на 60-те години на миналия век романът "Тютюн" е преведен на словашки, немски, полски, руски, латвийски, украински, румънски, унгарски, чешки и китайски език, а части от него са преведени на английски, испански, италиански, френски, арабски език и есперанто. По-късно, през 70-те години, "Тютюн" е издаден още на гръцки, турски, хърватски, словенски, монголски, японски език.

Тази година, на 26 септември (събота), от 17.00 ч., литературното четене ще се състои в Свищов, в красивата къща на търговеца Михаил Аврамов, строена в началото на ХХ век, която днес е превърната в уютно пространство за изкуство, култура и бизнес "Casa Verde 1908". Събитието съпътства и експонираната там изложба на Националния литературен музей "Димитър Димов в писма и спомени", която жителите и гостите на града могат да разгледат до 30 септември.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020