Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маските и децата - знаем ли какво купуваме

Магазините са пълни с предпазни маски от всякакви материи, липсва контрол, смятат родители

Снимка: БТА

Никой не контролира вида на маските и материята, от която са изработени. Това става ясно от репортерска проверка на БНР в Ловеч. Маски от синтетични материали могат да се намерят както в магазини от типа на „Всичко за 1 лев“, така и в книжарници. През някои от тези маски не може да се диша, разказват родители. 

Децата ги харесват, защото са шарени и имат картинки. За родителите обаче остава решаващата дума с каква маска да снабдят детето си. Те са наясно, че децата не могат да пазят маските чисти. Някои от родителите са на мнение, че е по-добре децата да използват шлемове, отколкото „тези незнайни материи“. В началото на учебната година родителите са категорични, че регулаторните органи трябва да си влязат в ролята. Други призовават сертифицирани маски да се раздават на децата в училище.

Има ли стандарт за предпазните маски, с които се наводниха дори по-малките магазинчета?

Досега столичната Регионална здравна инспекция не е правила проверки за вида на маските в магазинната мрежа, става ясно от думите на д-р Ирина Гайтаневска от столичната РЗИ. Инспекторите обаче могат да откликнат на сигнал за маски със съмнително качество. 

Д-р Гайтаневска съветва маските да се купуват или от специализирани магазини за медицински изделия или от аптеки.

Протест на родители срещу носенето на маски в училище.  Снимка: БГНЕС

Домашно изработените маски от плат трябва често да се перат и почистват. Колкото повече пластове има една маска, тя защитава по-добре, но когато избираме маска за деца, тя трябва да бъде удобна, без да пада, но и без да предизвиква запаряване, подчерта Ирина Гайтаневска в предаването "Преди всички".

Маските, които приличат на шлемове, оставят повече място за дишане, но при тях важното е да се спазва дистанция, посочи д-р Гайтаневска. „Тоест тя по някакъв начин ги защитава, но не бива да се прегръщат, целуват и играят много близо с останалите дечица, което за тях е нормално – все пак те това искат, те затова се събират помежду си. Трябва постоянно да им се напомня.“

Материята е много важна, трябва да може да се диша, категорична е Ирина Гайтаневска. Тя вижда рисковете в оцветители, които са били използвани при обработката на плата, както и в наличието на други алергени и коментира, че колкото е по-обикновена маската, толкова по-добре".

Красивата, симпатична, интересна и забавна маска може да накара детето да я носи, но не бива например да има прекалено много щампи или залепени картинки, които нарушават притока на въздух през нея, отбеляза д-р Гайтаневска.

Други детайли по темата и мнението на родители чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!