Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навални е изписан от берлинската болница

Алексей Навални
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският опозиционер Алексей Навални, който беше приет през август в болница в Берлин, където бе лекуван, след като се почувства зле по време на вътрешен полет в Сибир миналия месец, е бил изписан вчера и е възможно напълно да се възстанови.

Това съобщи болницата "Шарите", цитирана от Франс прес и Ройтерс.

На 22-ри август Навални беше транспортиран в кома до берлинската болница по подозрения за отравяне с "Новичок".

"Здравословното състояние на пациента се подобри до такава степен, че лечението можеше да бъде прекратено. Лекарите смятат, че е възможно пълно възстановяване", се казва в изявление на болницата.

"Все още обаче е твърде рано да се преценят какви ще са последиците за здравето на Навални в дългосрочен план", се допълва в съобщението на берлинската болница.

Тестове показаха, че Навални, отявлен критик на президента Владимир Путин, е бил отровен с невропаралитичното вещество "Новичок". Той се почувства зле по време на полет от Сибир на 20 август и по-късно беше транспортиран в германска болница.

Екипът му твърди, че е бил отровен по заповед на президента Путин. Кремъл отхвърля обвиненията. Владимир Путин дори е изказал предположение, че Навални може сам да е взел отровата. Това е станало по време на телефонен разговор на руския президент с френския му колега Макрон, твърди вестник "Монд".

Според Путин "Новичок" не е с толкова сложен състав. Той отхвърля твърденията, че подобно отравяне може да стане само с намесата на руските тайни служби. Навални реагира с ирония в профила си в Инстаграм като написа - сготвил съм си Новичок в кухнята.

По-рано германското правителство съобщи, че лаборатории във Франция и Швеция са потвърдили германските тестове. Франция заяви, че разглежда молба на руските съдебни власти да им бъдат представени изследванията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени