Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината българи отглеждат домашни продукти и сами си приготвят храни и напитки

Снимка: Ани Петрова

Половината българи отглеждат домашни продукти и сами си приготвят храни и напитки, сочи изследване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа".

Над 2/3 от хората в страната казват, че консумират домашно приготвени продукти, защото ги смятат за по-качествени от продуктите в магазините.
 
В проучването, проведено в началото на месеца, са участвали 1008 пълнолетни български граждани.

От тях едва 20 на сто са посочили, че не консумират домашно приготвени храни и напитки.

С повишаване на възрастта расте и делът на консумиращите домашни продукти. Те са най-много в селата и в малките градове, сочи изследването.

Туршии, компоти и зеленчукови консерви са най-обичаните домашни продукти, а също и лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца и млечни продукти.

Като предимства на домашната храна хората изтъкват факта, че знаят какво съдържа и, че излиза по-евтино, а също и че им напомня за детството.

Малко повече от половината българи признават, че приготвят зимнина. Това се отнася и за 1/3 от столичани. Почти 60 на сто от анкетираните уважават домашната ракия, близо 30 на сто - домашното червено вино, а около 11 на сто - бялото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени