Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Чобанов: Най-лошата хипотеза е, че ББР пере пари със санкциите на държавата

Атанас Чобанов, главен редактор на сайта "Биволъ"

"От две офшорни фирми, собственост на лица, за които дори в Гугъл има много смущаващи факти, но преводът е минал без проблем към две български банки - "Пиреос" и Българска банка за развитие. Той е докладван от банка в Ню Йорк, тъй като е в долари, затова знаем за него, но българските банки не са направили необходимото, за да разберат кои са клиентите". Това разказа пред БНР журналистът Атанас Чобанов - главен редактор на сайта "Биволъ", във връзка с новото международно журналистическо разследване, което демонстрира как пет големи международни банки изпират парите на олигарси, наркотрафиканти и лица, които са обект на международни санкции. Секретните документи включват информация за съмнителни трансакции, свързани и с издирваната българка Ружа Игнатова и пирамидата OneCoin. Той подчерта, че над 90 са случаите в това разследване, които са свързани с България.

Според него най-лошата хипотеза в разказания от него случай е, че Българска банка за развитие (ББР) пере пари със санкциите на държавата, защото тя е държавна банка. Чобанов беше категоричен, че "Биволъ" разполага с докладите за това:

"Публикували сме тази част от доклада, в която трансакцията за 31 милиона долара е маркирана като рискова и са посочени фирмите, а след това намерихме и кои са собствениците на фирмите". 

Журналистът обясни, че фирмата, която има сметка в ББР, е офшорна от Сейшелите и е собственост на един оръжеен търговец, който е свързван с Боян Петракиев - Барона, бил е негов съдружник преди време:

"Негова фирма внесе едни гранати преди време, които се взривиха и убиха един американски инструктор на полигона в Анево (ВМЗ "Сопот" - бел.ред.). Това лице е трудно откриваемо, не желае да коментира, но на какво основание има то сметка в ББР? Лицето, което е пратило парите - 31 млн. долара - е имало фирма, а закупени от нея оръжия са намерени в "Ислямска държава", посочи Чобанов.

Въпроси са зададени към ББР, но не последва отговор, категоричен беше журналистът:

"Зададохме въпроса дали е сигнализирано и дали са проведени стандартните процедури, познават ли клиента. Можеха да ни кажат, че са ги провели и клиентите са Ок, но вместо това срещаме мълчание и от ББР, и от Министерството на финансите. Това мълчание е гузно". Той добави, че ДАНС и Финансовото разузнаване също мълчат.

Според Чобанов не може една офшорна фирма на оръжеен търговец да има такава "едра сметка" в ББР, защото това противоречи и на призванието и на законодателството за тази банка.  

По думите му държавата на най-високо ниво дължи обяснение.  

Цялото интервю на Снежана Иванова с Атанас Чобанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!