Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Кадин и Радиосимфониците в очакване на пълноценен нов сезон

Снимка: Здравко Петров

Голяма част от миналия сезон пропадна заради пандемията от Covid-19, провалиха се и много от планираните звукозаписни сесии на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. След дълги месеци, в които музикантите не можеха да работят, на 25 септември те ще открият новия творчески сезон 2020/2021 в зала "България" с надеждата плановете им този път да се осъществят и публиката да ги види и оцени.

На диригентския пулт ще застане маестро Марк Кадин, който ръководи Радиооркестъра от 2017 г. По негова покана за първи път в България ще свири младият украински пианист Дмитро Чони, който се заявява като един от интригуващите интерпретатори на своето поколение - носител на няколко ценни награди, сред които и златния медал от XIX международен конкурс за пианисти „Paloma O'Shea" в Сантандер. Благодарение на тази победа, Чони получава шанса да запише и дебютния си компактдиск за Naxos. „Дмитро използва блестящите си технически умения, за да открие значението на музиката, чувствата и духа на произведенията, които изпълнява, което прави музицирането му привлекателно за широката публика.“ – казва по негов адрес известният руски пианист Павел Гилилов.

В програмата на първия за сезона концерт на Симфоничния оркестър на БНР ще прозвучат Третият клавирен концерт от Лудвиг ван Бетовен, Симфония №100 "Военна" от Йозеф Хайдн и българската премиера на „Дърво и стомана“ - творба от Добринка Табакова, звучала за първи път на фестивала BBC Proms в Лондон. Началото на този и на всички следващи концерти от сезона е в 19.00 часа.

Както винаги, афиша на Радиооркестъра съдържа интригуващи концептуални програми, гостувания на интересни диригенти и солисти. Повече за това маестро Марк Кадин разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна