Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперетата в София посреща първите си гости „вихрено и страстно“

Артистите на Музикалния театър
Снимка: Музикален театър

„Метрополитън опера“ в Ню Йорк днес влезе в световните новини, след като мениджърският ѝ екип отмени изцяло предстоящия сезон. Вратите ще отворят отново, когато бъде открита ваксина срещу коронавируса или когато се установи, че обществото има стаден имунитет и отпаднат изискванията за социално дистанциране.

У нас обаче, макар и плахо, родните театри отварят врати. На 1-ви октомври ще започне новият сезон в Оперетата.

„Готвим се за най-лошото, а се надяваме на най-доброто“. С тези думи посрещна журналистите днес директорът на Музикалния театър в столицата Марияна Арсенова и сподели с тъга, че на публиката са върнати 700 билета, след като предишният сезон не беше довършен.

Програмата за новия сезон е готова до 31-ви декември. В Оперетата имат планове и за после, дори се подготвят и премиерни заглавия, но смятат за твърде рано да ги обявяват. В първия ден на октомври публиката ще бъде посрещната с пищен концерт „Вихрено и страстно“.

И премиера ще зарадва публиката на Музикалния театър през следващия месец. Премиера, която беше готова още за пролетта, но Covid-19 я отложи. Става дума за спектакъла „Принцесата на цирка“. Оперетата от Калман ще се играе на 23, 24 и 25 октомври, като за първи път в Музикалния театър редом до солистите на сцената ще излязат и професионални циркови артисти. Зрителите ще видят въздушна зрелищна акробатика.

Балет „Арабеск“, чийто дом отново е Музикалният театър, също е подготвил изненади. Боряна Сечанова, художествен ръководител на балета, съобщи, че предстои 10-ото юбилейно издание на конкурса за наградата „Маргарита Арнаудова“. На 31-ви октомври от 19.00 часа ще е юбилейният концерт „Христо Сарафов и приятели“. С него доайенът на Музикалния театър ще чества 65-годишния си юбилей, отложен с няколко месеца заради пандемията. 

Балет „Арабеск“, снимка: Музикален театър

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна