Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дронове и летящи таксита във фокуса на Европейската дигитална седмица

Снимка: Радио Варна

Умната градска среда, автономните автомобили, дроновете, роботите и летящите таксита навлизат все повече в световните мегаполиси. Къде е България в този процес на дигитализация, кои са новаторите и кой ги подкрепя? Това са част от акцентите в програмата на Европейската дигитална седмица.

Йордан Ангелов, организатор на събитието:

„Целта е да се покажат постиженията на високите технологии, да се подскажат примери и да се дадат насоки на малките и средно високи технологични компании… За Европа се работи усилено, Китай следва САЩ по петите, Индия се представя много добре“.

Малките и средни иновативни компании намират място в земеделието.

„Дроновете много се използват. Както и в рекламата“.

Българските иновативни компании са предимно млади стартъпи с ограничени капитали, но с креативни мениджъри. Нишите, които намират на пазара, са в авиацията, роботиката, зелената енергия, в развитието на градската среда и в т.нар. умни градове, но тук липсва активната подкрепа на общинските власти.

Събитието събира 380 лектори, експерти и практици от 78 държави на пет континента. Почти 400 са темите на дискусия.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от