Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банковите сметки на Навални са замразени, а апартаментът му в Москва е запориран

Алексей Навални
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Банковите сметки на руския опозиционен политик Алексей Навални са замразени, а апартаментът му в Москва е запориран по съдебен иск, докато той се възстановяваше от предполагаемо отравяне в берлинска болница, заяви в четвъртък неговият говорител Кира Ярмиш.

"Това означава, че апартаментът не може да бъде продаден, дарен или ипотекиран", каза Ярмиш във видеообръщение, публикувано в "Туитър".

Навални беше закаран от Русия до Берлин през миналия месец, след като се разболя по време на вътрешен полет в Сибир. Западът поиска обяснение от Кремъл, който обаче отрече да е замесен в инцидента и заяви, че все още не е видял доказателства за наличието на престъпление (на отравяне с "Новичок").

Кира Ярмиш посочи, че активите на Навални са били запорирани на 27-и август поради дело, заведено от кетъринг компания в Москва.

Съдебното решение е свързано със заведеното срещу Навални дело от компанията „Московски ученик“. Тя е собственост на близкия до Кремъл олигарх Енгений Пригожин и се занимава с организацията на храненето в столичните училища.

Миналата година компанията подаде иск за уронване на репутацията срещу Навални и неговия Фонд за борба с корупцията. През октомври 2019 година съдът удовлетвори иска на стойност близо 88 милиона рубли или около един милион евро. Съдът заяви, че Навални, неговата Фондация за борба с корупцията (ФБК) и неговият съюзник Любов Собол са причинили морални щети на компанията „Московски ученик“ и поиска да бъде изтрито видео, в което те поставят под въпрос качеството на храната на компанията.

"Съдът реши да бъдат възстановени 88 милиона рубли (1,14 милиона долара) от Навални, Собол и ФБК", посочи Ярмиш в четвъртък. "Това е сумата, която компанията изчислява като пропусната печалба за московското училище заради загубата на договор за осигуряване на храна", допълни той.

Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че германските власти все още не са отговорили на официалното запитването на руската прокуратура по случая „Навални“, нито са осигурили поискания от Москва консулски достъп до опозиционера.

"Надяваме се, че партньорите ни ще разберат, че е безполезно да разговарят с нас от позицията на някакво висше същество, което даже не си прави труда да отговори на законни, основаващи се на международни конвенции въпроси и високомерно изисква от нас някакво покаяние", посочи Лавров.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени