Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стената" приютява образци на уличната култура в Националната галерия

Снимка: https://nationalgallery.bg

Днес в "Квадрат 500" се открива една интересна... донякъде изложба, донякъде пърформанс, която отдава заслуженото внимание на най-органичното съвременно градско изкуство, а именно графитите. „Стената“ е най-новият проект на Националната галерия, който има за цел да представя графити артисти. В атриума на Квадрат 500, сред скулптурите от постоянната експозиция, поканените от Националната галерия автори ще създават своите произведения върху специално обособена стена.

Всъщност това ще бъде поредица от събития, които популяризират български съвременни графити артисти. През последните две десетилетия в България се появиха и разгърнаха немалко таланти и майстори на уличната живопис – през "крю-та" или соло художници, факт е, че градската среда (в София особено) се насити със стойностни стенописи, които включително стават обект на туристически интерес.

От улично изкуство до Националната галерия – едва ли има по-ясен знак за това, че и в България тази форма на себеизразяване, това изначално бунтарско и незаконно изкуство се легитимира и получава институционално признание. 

Първият уличен художник, който ще се развихри пред специално създадената стена в атриума на "Квадрат 500", е Николай Петров, познат като GLOW в графити средите – един млад художник и графичен дизайнер, завършил НХА и оставил своите цветни идеи по стените в градове буквално по целия свят. Интересното в случая е, че посетителите няма да са просто зрители на завършения проект, а на самия процес в неговото създаване.

Повече подробности за проекта можете да чуете в интервюто на Антония Каменичка с Мартин Косташки, куратор на проекта в Националната галерия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна